Новините на фокус
Home » ЗА ДАМИТЕ » За тези мекици навремето се редяхме на опашка пред пекарната! Вече и аз имам рецептата – въздушни, меки и безумно вкусни!
За тези мекици навремето се редяхме на опашка пред пекарната! Вече и аз имам рецептата - въздушни меки и безумно вкусни!

За тези мекици навремето се редяхме на опашка пред пекарната! Вече и аз имам рецептата – въздушни, меки и безумно вкусни!

Тези мекици имат онзи истински вкус на купешки мекици, хрупкаво тесто и мека вътрешност. Приготвени с това тесто стават като памук, вкусни са и без нищо, но можете да ги напълните с каквото ви харесва и да станат още по-вкусни. 

Опитайте най-хвалената рецепта за мекици в мрежата на Валентина. Ето какво ни пише тя:

„Чакахме на опашка в пекарната за тези мекици, въздушни, пълни със сирене, напомнящи за детството.“ Можете да ги сервирате като предястие или като самостоятелно ястие. Тестото се приготвя с мая, не е трудно да се омеси, само се следва процедурата в детайли.

въздушни мекици

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: 

В по-дълбок съд, в който ще месите тестото, налейте 100 мл вода и 100 мл хладко мляко. Разбърква се за кратко, след което се добавя 1 чаена лъжичка захар, натрошава се 15-20 гр. прясна мая и се добавят 2 супени лъжици от общото количество брашно. Разбърква се с тел или бъркалка до хомогенизиране на съставките и се оставя маята да се активира, около 5 минути.

През това време вземете друга купа и счупете 2 яйца в нея. Разбийте ги на пяна с тел, след което добавете 200 мл кисело мляко, 50-60 мл олио, 1,5 ч.л. сол (зависи колко е солено сиренето). След това добавете 200 г настъргано сирене или кашкавал. Сиренето трябва да е по-твърдо.

яйчено тесто

Отгоре добавете 1 супена лъжица оцет и 1 пакетче бакпулвер. Всички съставки се разбъркват добре с бъркалка, след което се добавят към сместа с активираната мая. Постепенно се добавя брашното (количеството обаче зависи от това колко е твърдо сиренето). Бърка се с обикновена или дървена лъжица, докато сместа стане компактна, не се меси с ръце.

замесване тесто

тесто с мая

Тестото трябва да е меко. След като се събере, покрийте със стреч фолио и охладете за 1 час (тази стъпка не трябва да се пропуска). След изминалото време изтръскайте тестото върху работна повърхност и го омесете добре, за да стане гладко и равномерно.

тесто под фолио

Разточете полученото тесто (нелепнещо) с точилка, като добавяте брашно според нуждите. След като го разтегнете на правоъгълник (дебелина 2 см), го нарежете на ивици с дебелина и размер по ваш избор. Направете малък разрез в средата на всяка лента.

тесто с точилка

тесто за мекици

Изпържете мекиците в умерено загрято олио, от двете страни, докато се зачервят хубаво. Извадете ги в чиния, покрита с хартиена кърпа, за да попие излишната мазнина. Сервирайте ги топли.

пържене на мекици

пържени мекици

Да ви е сладко!

Твоят коментар

About Тодор Тодоров

Какво мислите?