Home » ЗА ДАМИТЕ » Здрава и богата реколта от домати: използвайте тези домашни торове!
Здрава и богата реколта от домати: използвайте тези домашни торове!

Здрава и богата реколта от домати: използвайте тези домашни торове!

Здрава и богата реколта от домати – използвайте тези домашни торове

Ако и тази година искате хубава реколта от домати, имаме няколко страхотни съвета за домашни торове, които са най-подходящи за домати. Не се колебайте и опитайте, те са естествени и ефектите им са доказани с годините.

Настойка от коприва

Накиснете копривата в 3,5 литра вода. Тя трябва да е млада, без семена. Покрийте леко и оставете на слънце. Трябва да се разбърква, така че горната част да не хване плесен. След около две седмици е готова за употреба. Разредете тора и го използвайте за поливане. Разредете 1 литър от разтвора в 10 литра вода и поливайте доматите в корените, като използвате около 1 – 2 литра за всяко растение. Не използвайте този тор твърде често – достатъчно е около 1-2 пъти месечно.

Картофена вода

Използва се за наторяване на домати, особено преди и по време на цъфтежа. Цветовете се нуждаят от калий, за да цъфтят – картофите са отличен източник на калий. Просто полейте доматите с охладената вода след варенето на картофите – важно е тази вода да не е солена.

Най-добрият домашен тор за домати и краставици

Всичко, от което се нуждаете, е вода, мая и захар в правилните пропорции. Тази смес е не само тор, но също така помага на растението да расте и го прави по-силно и устойчивo.

Напълнете кофата с топла вода (приблизително 6 литра), която обаче не трябва да e повече от 35 градуса по Целзий. Добавете 15 грама суха мая и 15 супени лъжици захар. Разбъркайте добре цялата смес. Оставете сместа да престои около 8 часа, в идеалния случай за една нощ, след което разбъркайте всичко добре. Пригответе тази смес в по-голяма кофа.

Ако имате готовия тор сутрин, можете да го използвате преди изгрев слънце и да оставите другата половина за вечерта. Този тор е отличен за краставици и домати, но можете да го използвате и за други култури.

Можете също да поставите този тор в пръскачка и да напръскате листата на растенията, като по този начин ги предпазвате от различни заболявания. Страхотен тор, който не струва почти нищо и все пак е много ефективен. Ако искате да имате богата зеленчукова реколта, не забравяйте да го опитате.

Птичи тор

Птичият тор действа по-добре на доматите, отколкото минералните торове: съдържа много азот и фосфор.

Много е ефективно да се използва пресен домашен тор, разреден с вода. Напълнете 1/3 кофа (10 л) с птичи тор и след това напълнете вода до края. Оставете сместа на чист въздух за 7-10 дни, след което разредете 500 мл от сместа в 10 литра вода. Използвайте тази течност в количество от 5 – 6 литра на 1 квадратен метър.

За здрава и богата реколта използвайте естествени средства за подхранване!

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?