В различните краища на България с името зелник наричат не само баницата със зеле, но и с всякакви „зелени“ плънки – праз, спанак, коприва, лук и пр.
Днес от Ко4 ще ви представим една рецепта за вкусен, красив и ароматен Зелник с праз – направо ти иде да го нападнеш още в тавата, щом го извадиш от фурната! Вкусотия по стара рецепта:
Зелник с праз
Продукти:
½ кубче мая
1 чаена лъжичка захар
1 чаена лъжичка сол
Малко олио
Брашно и хладка вода за тестото – колкото поеме
За плънката:
2-3 стръка праз
извара или сирене – по желание
сол на вкус
Приготвяне:
Замесва се тесто от захванатата предварително в хладка вода мая, като се добавят захарта, солта, малко олио и брашно, колкото поеме, за да стане тестото гладко и меко.
Когато е готово, тестото се разделя на 4 топки.
Разточва се първата кора с размера на тавата, в която ще печете зелника, отгоре се нарежда малко от плънката (запържен праз лук, в който може да добавите извара или сирене по желание). Покрива се с втора кора със същия размер, напръсква се с олио. Следващите две кори се нарязват на осмини от средата, но без да се прерязва тестото докрай.
След това се поставят в тавата, като осмините тесто се извиват навън, към ръба на тавата, така че да се освободи място за плънката в средата, а формата да заприлича на нещо като слънчоглед.
Напръскайте ги хубаво с олио.
В средата сложете останалия праз, покрийте с тънка кора, ако желаете, но не е задължително. Наредете върху тестото малки кубчета масло и сложете да се изпече в загрята фурна до зачервяване, пише За жената.