Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » Изцяло български луксозен кемпер се готви да завладее пазара в Европа
Balgarski kemper

Изцяло български луксозен кемпер се готви да завладее пазара в Европа

Пространството и комфортът винаги са били основните елементи, определящи преживяването на потребителите в един кемпер. Добавете към това щипка изтънченост и няколко шепи технологичен привкус и ще получите първия изцяло български семеен кемпер, разработен от HIP Campers.

Компанията е основана от къмпингари, натрупали професионален опит в различни области, включително инженеринга, софтуерната индустрия и интериорния/екстериорния дизайн. Управител на HIP Campers е Васил Петев, който в миналото работи за „Телерик“ като продуктов мениджър. Маркетингов директор е Момчил Велев с над 30 години опит в B2B и B2C международни компании.

HIP Campers работи с редица партньори като германската VOGT Mechanical Engineering, Sauter Engineering & Design и Outdoor & Camping Comfort.

Първият кемпер на компанията, HIP 4Family, представлява превозно средство, проектирано специално за семейства, предлагайки достатъчно пространство за четирима души. Със своите 7,2 метра дължина и около 3 тона тегло, кемперът е достатъчно къс и лек, за да се управлява от шофьор с книжка категория B, като същевременно осигурява достатъчно вътрешно пространство за комфорта на потребителите.

Интериор на кемпера HIP 4Family. Снимка: HIP Campers Интериор на кемпера HIP 4Family. Снимка: HIP Campers

Вместо със странични огледала, кемперът разполага с камери, които улесняват шофьора и запазват елегантността на екстериора. Моделът е оборудван с външна точка за барбекю, работеща с втечнен газ, външен душ със сушилня и редица други екстри. В големия салон в задната част на превозното средство могат да се настанят до шестима души, като панорамните прозорци предлагат 360-градусова гледка навън. Предният салон е оборудван с пейка с два предпазни колана и подвижна маса.

Заедно с въртящите се предни седалки в това пространство могат да се настанят до 4 деца. И двата салона разполагат с разтегателни легла.

Кухнята на HIP 4Family може да се похвали с най-големия плот за кемпери с тези размери – 125 на 60 см, с интегрирано управление на отпадъците, мивка и дозатор за сапун. Към това може да се добавят котлони с две горелки, хладилник с обеми 141 литра, фурна и два шкафа за съхранение.

Срещу кухнята е разположена банята, оборудвана с голяма сгъваема мивка, позволяваща на помещението да се използва като пълноразмерна домашна душ кабина.

Задната част на кемпера HIP 4Family. Снимка: HIP Campers Задната част на кемпера HIP 4Family. Снимка: HIP Campers

Кемперът разполага с високоефективен 12-волтов климатик, който е интегриран в дневната зона и е свързан с автономно захранване, осигурено от до 840-ватови соларни панели и литиеви батерии.

38-сантиметровият двоен под осигурява специално място за съхранение на маса, столове, барбекю и всякакво спортно оборудване. Задният панел е проектиран като багажник за 4 велосипеда.

За работата по HIP 4Family и бъдещите проекти на компанията разказват Васил Петев и Момчил Велев в специално интервю за Investor.bg.

„Аз съм къмпингар от 12 години. Имах каравана и преди 4-5 години си купих първия кемпер, който не ми хареса. След това взехме втори кемпер, който беше значително по-добър. Беше много по-различен като вид и начин на изпълнение. Първият беше италиански, вторият – германски. Но и в двата кемпера, както и при всички останали, които съм виждал при приятели, има много минуси“, разкрива Петев.

„Направиха ми впечатление много неща, които не бяха доизмислени и могат да бъдат дори дразнещи. Например, няма къде да си оставиш обувките, когато се събуеш. Няма условия и за гледане на домашен любимец – трябва постоянно да се прескача купичката с вода“.

Кухнята в кемпера HIP 4Family. Снимка: HIP Campers Кухнята в кемпера HIP 4Family. Снимка: HIP Campers

Постепенно Петев започва да разработва проект на кемпер, който би могъл да реши тези проблеми.

„Оформих в главата си как може да се справим с това. Така се насочихме към кемпер, който би решил тези недостатъци, когато става въпрос за семейства. Нарисувах това на лист хартия, който показах на мои приятели. Те казаха, че това е добра идея. Впоследствие се научих да използвам 3D графични приложения. Нарисувах кемпер в почти реален размер. Вече имах ясна идея, която реших да реализирам. Малко по-късно започнах работа с първия дизайнер, който трябваше да ми помогне да направим вътрешния дизайн. После изготвихме и външния дизайн, който се оказа доста несполучлив, тъй като не покриваше европейските изисквания относно разположението на мигачи и стопове“, разказва още Петев.

След задълбочено проучване той стига до извода, че е на прав път. Петев открива, че няма нито една марка кемпери, която да предлага истински семеен кемпер в Европа.

Схема на дневния режим в интериора на кемпера HIP 4Family. Снимка: HIP Campers Схема на дневния режим в интериора на кемпера HIP 4Family. Снимка: HIP Campers

„Има компании, които твърдят, че предлагат подобни продукти, но всъщност преобразуват една къща на колела от две легла на четири и с това се приключва цялата идея, но липсват решения за семейството“, изтъква още той.

„Няма един кемпер, който да решава всички проблеми накуп“.

Според Момчил Велев повечето компании, за да решат даден проблем с кемпера, създават друг или нарушават досегашния баланс в интериора.

„Кемперите се превръщат в масов продукт в Европа през 50-те и 60-те години на миналия век. Те копират интериора на караваните и го доразвиват, като предлагат по-голям комфорт. През последните 20-ина година в кемперите се налагат въртящите се седалки, с което се обособява предна седяща група. Но този дизайн създава съвсем други проблеми“, изтъква Петев.

Investor.bg

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?