Новините на фокус
Home » ЗДРАВЕ » Проф. Донка Байкова: Диета зигзаг ни вталява за пролетта
Donka Baikova dieti

Проф. Донка Байкова: Диета зигзаг ни вталява за пролетта

Топдиетолог проф. Донка Байкова даде своите безценни съвети за пролетно отслабване, но без вреди за здравето.

„Като експерт, лекар и университетски преподавател по диететика и хранене заявявам, че бързи безвредни диети няма. Когато човек чуе или прочете за такова нещо, не бива да се втурва, а да помисли и да се консултира с медик. Аз препоръчвам т. нар. диета „зигзаг“. Това означава да се започне с няколко дни, 2-3, с нискокалорийно хранене. Така организмът започва да се подготвя, за да не бъде подложен изведнъж на стрес, когато се започне диета.

В тези дни човек трябва да спре да консумира банички, тестени изделия, мазни храни, колбаси и да премине към натурални храни. По броя на храненията те трябва да са толкова според това колко са специфичните нужди на всеки един, което зависи от режима му на работа и живот.

С количествата не трябва да се прекалява. Не бива да се пропускат закуската, обедът и вечерята, като са необходими и две междинни хранения, за да не изяде човек всичко от хладилника, когато му дойде време за хранене.

В менюто трябва да присъстват белтъците чрез месото, млякото и млечните продукти, зеленчуците и плодовете. Въглехидратите са картофи, зърнени и бобови храни, но те трябва да бъдат в ограничени количества. Необходимо е да се наблегне на зеленчуците, защото те са обемни и допринасят за усещането за ситост.

Добавъчните мазнини трябва да са в умерени количества, като това са зехтин или олио. На вечеря не бива да се ядат въглехидрати, защото всеки излишен грам от тях организмът превръща в запасни тъканни мазнини, отколкото, ако се изяде една лъжица краве масло“, съветва специалистката.

Retro

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?