Home » ЗА ДАМИТЕ » Имат мистични свойства: 9 стайни растения, които могат да съсипят личния живот
Polezni i vredni rasteniq

Имат мистични свойства: 9 стайни растения, които могат да съсипят личния живот

Опитът на поколенията не е само от приказки и суеверия. Такива са и тайните свойства, които се приписват на нещата и явленията.

Растенията не правят изключение. Много от тях се смятат за мистични, притежаващи специални свойства и то не винаги със знак плюс.

За да живеете в хармония с природата, да привличате късмет и да създавате в къщата само положителна енергия, трябва да знаете какви цветя и растения да държите в дома си и кои да премахнете.

Орхидея 

Най-древното и в същото време противоречиво цвете. То се смята за символ на красотата. Но като си спомним как съществува в природата, расте по дърветата и се храни със соковете им, на орхидеите се приписват свойствата на цвете-вампир, което изсмуква енергията от тези, които са наблизо.

Така че, ако решите да си вземете орхидея, наблюдавайте промените в къщата: дали атмосферата в дома ви е по-добра, или страстите са започнали да кипят и енергията е започнала да си отива? Би било жалко да изгубите хармонията в отношенията си заради едно, макар и красиво, цвете.

Сенполия 

Това цвете може да хармонизира атмосферата в дома, да внесе спокойствие и уют. Счита се, че то има лунна природа, магическите му свойства са да изпълва духовно, да предпазва от негативност и да успокоява.

Но според друга версия това виолетово растение изобщо не е цвете на дъгата, а напротив – растение, което кара самотните момичета да страдат. А на тези, които са в двойка, това цвете може да провокира ревност, особено ако се полагат лоши грижи за него.

Бръшлян 

Помните ли как расте бръшлянът? Обгръща мястото, на което расте, визуално го „задушава“, поглъща и не пуска от „прегръдката“ си. Смята се, че точно това се случва и с домакинството.

Притежателите на бръшлян се чувстват потиснати, депресирани, с угасваща жизненост и пълно откъсване, изолация. Ето защо е по-добре да се сдобиете с по-позитивно растение за дома!

Сансевиерия или „език на тъщата“

Всички познават това растение! Известно е с това, че подклажда кавгите в къщата между съпрузите, сякаш злата свекърва с дългия си език влиза с мнението си навсякъде и по всяко време.

Съществува и суеверие, че ако сансевиерията цъфти през зимата, значи ще има неприятности. Въпреки народните вярвания, ботаниците даряват сукулентите с други свойства: те отбелязват, че растението унищожава вредните микроорганизми, има благоприятен ефект върху кръвното налягане, пречиства въздуха в къщата.

Кала

Въз основа на опита на поколенията се смята, че там, където има кала – има тъга и неприятни събития. Затова на цветето се приписват отрицателни свойства, а знаещите хора предупреждават другите за тъжните последици от отглеждането на това цвете в къщата.

Кала не се подарява на празници, а ако все пак ви подарят букет от тези цветя – това е лош знак!

Фикус 

Той предсказва самотата на собственика си! Няма значение дали сте в двойка, или не. Самотните хора няма да могат да си намерят партньор, тъй като фикусът все ще „оцелява“ из къщата, а хората в брак постоянно ще се карат, докато не се разделят.

Семейни растения

Съществува цяла серия стайни растения, които според суеверието отблъскват мъжете и съпрузите от неомъжените момичета и омъжените жени. Наричат ги просто мъжки растения, но ето какви са ботаническите им имена.

Сциндапсус 

Всички, които не познават или не вярват в предсказания, с удоволствие се сдобиват с това растение, защото то е непретенциозно в грижите и расте много бързо, насищайки помещенията със зеленина. Но нашите предци са забелязали, че там, където има сциндапсус, жените винаги са самотни.

Дифенбахия 

Това растение има две страни, за да го смятаме за отрицателно. От гледна точка на суеверията дифенбахията е вампир, който изтегля енергия от домакинството, както и всички къдрави растения като бръшляна или тези, които растат нагоре, като папратите или монстерата. Такива са и мушкатото, което не може да издържи на присъствието на мъжка енергия в дома и го надживява.

Восъчен бръшлян 

Известен още като хоя. Изпуска отровни изпарения и чувствителните към ароматите мъже не могат да го понасят:  получават главоболие, намаляват либидото и потентността. С течение на времето хоята изгонва мъжа от къщата, оставяйки жената сама. Восъчният бръшлян всъщност е най-опасен, тъй като може не само да изгони човека от къщата, но дори да доведе до смърт.

А ето кои са растенията – защитници на личното щастие

Алое 

Това растение се смята за лечебно не само в медицината и козметиката, но и в духовно отношение. Въпреки леко агресивния си вид – дълги езици със заострени върхове по периметъра – то е надарено с магически свойства, които могат да предпазят от беди и зли духове. Саксия с алое трябва да се постави в детската стая, в хола, на входа на къщата – изобщо навсякъде, където защитата е най-необходима!

Гераниум 

Това красиво цвете носи силата на Венера, което означава, че има много активно влияние върху любовните аспекти на живота. Гераниумът е в състояние да привлича любовта, да предпазва от завистници, лошо око, клюки, да помага по въпросите на размножаването. Цветята с розов цвят трябва да се купуват от неомъжени момичета, а омъжените момичета трябва да се сдобият с бял здравец.

Циклама 

Цвете на плодородието, любовта и страстта. Особено важно е да го получат тези, които са омъжени, за да не изтече огънят от него. Съответно най-доброто място за цикламата е спалнята! Смята се също така, че това растение предпазва тези, които спят, така че ако в къщата има деца, можете да украсите стаята им с това прекрасно цвете с положителна магическа сила.

Коледниче

Много колоритно име, дори малко войнствено! И магическите му свойства съвпадат с името: растението е в състояние да отнеме лошата енергия от къщата, да я абсорбира, като по този начин предпазва домакинството ви. Бъдете сигурни, че ако имате такъв кактус в дома си, благополучието и спокойствието на семейството ви са под надеждна защита!

Спатифилиум 

Народът го е нарекъл „женското щастие“. Всичко това благодарение на легендата, че в деня на сватбата щастливата богиня Астарта дарява това цвете с частица от своето щастие, за да може всички онези момичета, които вярват в нейната магия, да се сдобият и със семейно щастие. Нежното цвете е много красиво. А някои хора сравняват цветовете му с женското начало.

Антуриум 

Това е мъжкият вариант на спатифилума, т.е. цветето, което носи щастие и любов на мъжете. Смята се, че върхът на брачното благополучие ще настъпи, ако тези две цветя – мъжко и женско – се поставят едно до друго или се засадят заедно!

Твоят коментар

About Иван Ангелов

Какво мислите?