Home » СВЯТ » Какво не трябва да се прави, когато е починал човек: веднага след смъртта, на 9-ия и 40-ия ден, година след това
Kakvo ne trqbva da se pravi kogato e pochinal chovek

Какво не трябва да се прави, когато е починал човек: веднага след смъртта, на 9-ия и 40-ия ден, година след това

Страховете и суеверията засягат всички области на човешкия живот. Разбира се, има и много от тях по темата за смъртта.

Решихме да напишем подробен материал за това какво да не правим, когато човек почине. Но да вярвате в тях или не е индивидуален въпрос за всеки.

Какво не трябва да правите веднага след смъртта?

Ако смъртта настигне човек у дома, тогава не бива да затварияте прозорците – трябва незабавно да ги отворите, така че душата да излети от стаята. В противен случай тя може да се изгуби, а изгубената душа е голям проблем. Също така не бива да оставяте огледалата открити, те трябва да бъдат покрити с покривки, завеси и чаршафи. Забранено е да се гледа в тях, за да не се привлекат неприятности. Гледането в очите на починалия също е строго забранено: трябва незабавно да ги затворите.

Трябва също да изключите телевизора и радиото, за да създадете тишина. Компютърът може да се използва само за работни задачи.

От деня на смъртта до деня на погребението поличбите забраняват на членовете на семейството да се къпят, да режат косата и ноктите си. Също така не можете да изнасяте боклука от къщата, общото почистване е забранено: можете само да изметете трохите от масата за хранене, да измиете лицето си сутрин и да измиете зъбите си. През първата седмица след смъртта на човек не можете да изнасяте вещи и битови предмети от апартамента му.

Какво не трябва да правите преди и след погребението?

Покойникът трябва да бъде облечен само в личните си дрехи – забранено е да купувате нещо ново или да вземете чуждо. Смята се, че в този случай смъртта може да вземе собственика на дрехите.

Забранено е да се спи в стая с ковчега, така че починалият да не вземе още някой със себе си на другия свят. Не бива да затваряте вратата на апартамента, в който се намира тялото, за да могат всички да дойдат и да се сбогуват.

Когато ковчегът бъде изнесен от къщата, трябва да обърнете предмета, върху който е стоял, така че душата да не се върне в стаята. Вие също трябва да се контролирате и да не проливате сълзи върху тялото на човек, който е отишъл в по-добър свят. Сълзите могат да задържат душата и затова тя няма да може да избяга в Рая.

Между другото, водата, използвана за измиване на починалия, трябва да се излее. Не може да се използва за други цели, защото е погълнал енергията на смъртта.

ангел небесен

Какво не трябва да правите на деветия ден?

Роднините трябва да отидат в храма на деветия ден след смъртта и да поръчат там панихида. У дома трябва да се сложи маса за погребени33ето и отново да се поканят всички приятели и познати на починалия. Преди това е било обичайно на този ден на масата да седят девет души:

трима от тези, които са измили починалия,aq трима от тези, които са му направили ковчега, а също и трима от тези, които са изкопали дупката. В съвременните реалности това поверие е остаряло, тъй като ритуалните служби извършват тези процедури без участието на роднини и приятели на починалия. Следователно може да има толкова поканени, колкото семейството желае, или може да няма никой.

молитва

Какво не трябва да правите преди четиридесетия ден?

Преди 40-ия ден от смъртта не можете да наричате починалия просто по име, трябва да добавите думите „Нека почива в мир“. Това не са прости думи, а истински амулет за всички живи хора и пожелание на починалата душа да попадне в Рая. След 40-ия ден и през следващите три години ще изричаме друга формула-пожелание: „Царство му небесно“. Така пожелаваме на починалия задгробен живот в рая. Тези думи трябва да бъдат отправени към всеки починал, независимо от обстоятелствата на неговия живот и смърт. Те се ръководят от библейската заповед „Не съдете, за да не бъдете съдени“.

На четиридесетия ден след смъртта по традиция също се прави трапеза. На този ден е обичайно християните да извикат свещеник, който да прочете специална молитва за душата на починалия.

молитва на свещи

Какво не трябва да правите в рамките на една година след смъртта?

  • На всички членове на семейството на починалия е забранено да се женят.
  • За Великден не можете да боядисате яйца в червено, можете да ги боядисате в бяло, синьо, зелено, черно. Забранява се участието в църковни тържества за Великден.
  • След като съпругът е починал, съпругата не трябва да пере нещата в деня от седмицата, в който той е починал.
  • Не се извършва ремонт на къщата (апартамента) в продължение на една година след смъртта на човек.
  • През тази и всички следващи години на гробищата може да се ходи само в събота (с изключение на 9-ия, 40-ия ден след смъртта и църковни празници, почитащи предцит). Това са признати от църквата дни за възпоменание на починалите. Опитайте се да убедите роднините си, че не трябва постоянно да посещават гроба на починалия, тъй като вреди на здравето им.
Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?