Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » Какво трябва да знаем за изграждането на водоснабдителна система?
Какво трябва да знаем за изграждането на водоснабдителна система?

Какво трябва да знаем за изграждането на водоснабдителна система?

За прокарването на водоснабдителна система в частния дом, не са необходими специализирани умения и много собственици решават самостоятелно да си я изградят. Съвременните производители максимално са опростили процеса по тръбните съединения, улеснявайки монтажните дейности.

Какво все пак е важно да знаем, какви са изискванията по закон? Споделят от онлайн магазин BMAG.

Какво представлява водоснабдителната система и нейните функции?

Това е комбинация от различни водопроводни инсталации, тръби и кранове, осигуряващи не само свързването, но и водоснабдяването за битови и промишлени нужди. Източникът на водата се нарича водоизточник. За обслужване нуждите на цяла къща е необходимо изграждане на инсталация за топла и студена вода. Всичко протича в няколко етапа: проект на схема, закупуване на необходимите части и материали, монтажна дейност.

Предназначението на водоснабдителната система е разпределение и доставка на топла или студена вода до необходимите точки за това. Тя трябва да позволява използване на две или повече чешми едновременно, както и достъп на уредите, изискващи наливане на студена или топла вода.

BMAGКак се прави проект за водоснабдяване и канализация?

За техническото проектиране на цялата инсталация се изисква събиране на първоначална информация за обекта: общ план на комуникациите, геоложки характеристики, технически условия. На база тези данни се изготвя техническо задание и проект. Това ще помогне за изчисляване на общото потребление и приблизителната сметка, нужното водно налягане, количеството на отпадните води, както и нужните материали и оборудване.

Необходимо е първоначалното определяне на водоизточника: централно водоподаване, кладенец, сондаж. Възможно е в проекта да се добави и резервно водоподаване от кладенец, при авария и временно спиране на централния водоизточник. При липса на обществена канализация се проектира септична яма, която трябва да е на разстояние поне 30 метра от кладенеца или сондажа. Начертава се план на водопровода и канала до точката на влизане в сградата. Прави се схема и на вътрешното тръбно разположение и се посочват дължините и диаметрите, както и точките на монтаж.

При избора на материали се вземат предвид работните условия, натоварването и ценовата граница, според бюджета.

Какви са законовите регламенти и правила за изграждане на водоснабдителна система?

Съществуват някои важни регламенти за проектиране и създаване на водоснабдителни системи в наредба №2 от 22 март 2005 г.:

  • чл. 8 – не предвижда разрешение за изграждане на водоснабдителни системи преди цялостното проучване и анализиране качеството на водите от съответните водоизточници;
  • чл. 10 – не се допуска обратно засмукване на водата, както и нейното застояване в тръбните инсталации;
  • чл. 11. в случай че изграждането на водоснабдителна система е в силно сеизмичен район, чийто коефициент е КС > 0,15, непременно се предвиждат минимум два независими помежду си водоизточника.

Какви тръби се използват?

Въпреки че са остарели вече, все още чугунените и стоманени тръби намират приложение при изграждането на водоснабдителните системи. Те са здрави и издръжливи, но са тежки и трудни за сглобяване. Стоманените се срещат по-често, поради техните големи предимства: дълготрайност, якост, надеждност, сила. Усилените пластмасови тръби са по-нова технология. Състоят се от два слоя пластмаса и тънък слой метал. Те са гъвкави и позволяват монтаж на муфи и колена, чрез гайка.

Полипропиленовите тръби са най-често предпочитаните при изграждане и реновиране на централизирани или локални тръбни инсталации. Свързването им с необходимите елементи се извършва чрез лепене. Не ръждясват и са много дълготрайни.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?