Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » Какво трябва да знаем за продажбата на имот?
Какво трябва да знаем за продажбата на имот?

Какво трябва да знаем за продажбата на имот?

Продажбата на недвижимо имущество може да се извърши бързо или да се забави значително във времето. Забавянето не се включва в плановете на никой продавач, целящ да прехвърли собствеността и да се снабди с финансовите средства при изповядване на сделката в кратки срокове. 

Процесът по прехвърляне на собствеността на имот изисква последователност както от продавача, така и от бъдещия купувач, сътрудничество и наличие на определени условия за постигане на крайната цел.

Ако ви предстои да предприемете продажба на имот, трябва да бъдете наясно с всички изисквания към вас, способите за забързване на процедурата, както и всички хронологично подредени стъпки, които ще ви осигурят финализирането на сделката. Специалистите от онлайн сайт Bazar.bg споделят кои са основните моменти от решението за продажба и подготовка до същинското й извършване, както и всички специфики, които трябва да знаете като продавач.

Как да постъпите, ако нямате наличен желаещ за купуване на имота?

Ако имате наличен купувач, които проявява интерес към вашия имот, част от процедурата се съкращава и е значително по-лесна, защото потребителят вече има интерес. Ако обаче искате да продадете вашето притежание, но все още нямате потенциални купувачи, следва да предприемете няколко основни дейности, благодарение на които много скоро да имате. Основните такива, които могат да ви помогнат в процедурата по откриване на потенциални клиенти, са:

  • осигуряване на подреден и приветлив вид на имота – след като целите да извършите търговска сделка с нещо голямо, каквото е недвижимото имущество, трябва да го приведете в добър вид, който да привлече интереса на желаещите да закупят. Поправете неизправностите, видимите дефекти, поддържането на отлична хигиена и приветливото състояние на имота. Тези усилия от ваша страна могат да направят добро първо впечатление при оглед;
  • използвайте дигиталните възможности – интернет пространството е голям източник на информация, който можете да използвате по оптимален начин. За да достигне вашата оферта до възможно най-много хора е подходящо да се насочите към разпространение на предложението за продажба на имот в дигиталния свят. Ориентирайте се към популярни сайтове с множество потребители, където да позиционирате обяви за купуване на имоти. Използвайте доказаните платформи за обяви, защото те имат множество потребители;
  • оформете обявата си добре – достигайки до вашата обява за продажба на имот хората гледат нейното оформление, подробно обяснение и дали тя покрива критериите им. Бъдете конкретни, изчерпателни в описанията и подберете подходящи снимки, представящи имота ви в най-добрата си светлина. Не поставяйте такива, които са с лошо качество или ограничена светлина. Можете да се възползвате от услугите на агенция, която често работи с професионални фотографи, правещи оптимални кадри за поместване в обяви;
  • отговаряйте на всички обаждания и се отнасяйте сериозно към всяко едно търсене от страна на потребителите. Никога не се знае от къде произтичат най-добрите ви възможности.

Съвети от специалисти при продажба на недвижими имоти

Специалистите в областта на покупко-продажбата на недвижимо имущество съветват да проучите пазара за определяне на правдоподобна и същевременно атрактивна цена. Можете да потърсите помощ от професионалисти, които да ви изготвят оценка. Ако определената от вас сума не кореспондира с проучванията и оценката е правилно да я коригирате по начин, който ще ви осигури успеваемост.

Ако нямате необходимите познания, до този момент не сте извършвали продажба на имот и нямате яснота по процедурата, можете да се възползвате от услугите на брокери, които да бъдат ваши помощници и сътрудници във всяка стъпка. Ако целите да извършите по-бърза продажба, то професионалните услуги биха били във ваша полза. Фирмите и частните брокери имат опит в областта на тази търговска дейност, владеят множество трикове и са запознати с похвати, които да ускорят процедурата по откриване на купувач.

Посредниците между вас и потенциалния ви клиент се явява именно брокерът, който може да ви помогне да определите цената по атрактивен и конкурентен начин, което има ключова роля в постигането на крайния резултат, а именно изповядването на сделката. Благодарение на своите трикове те ще съсредоточат търсенето от страна на потребителите във ваша полза, както и ще ви помогнат за всички необходими документи, такси, които следва да платите и административни познания.

Какви документи трябва да подготвите от своя страна като продавач?

За да се стигне до изпълнение на сделката по прехвърляне на собствеността пред нотариус, като продавач следва да осигурите набор от документи, доказващи притежанието на имуществото, годността за продажба и експлоатация. Това са:

  • документ за собственост – без наличието на нотариален акт, установяващ притежанието ви върху имуществото, няма да имате възможност да извършите продажбата. Трябва да притежавате договор за покупко-продажба, доказващ как сте се сдобили с имуществото или удостоверение на наследници, ако сте го придобили вследствие на смърт на предишния собственик. Нотариалният акт следва да бъде вписан в Агенцията по вписванията, за да бъде приет за официален документ;
  • данъчна оценка, която трябва да бъде изготвена от професионалисти;
  • документ, удостоверяващ, че имуществото и неговите собственици нямат просрочени и непокрити такси смет или данъци;
  • удостоверение, показващо вашето семейно положение – при наличие на брак трябва да представите документ, удостоверяващ неговото сключване с входящ номер и дата. При развод трябва да се представи документът с решението. Ако сте вдовец или вдовица се предоставя копие от смъртния акт. Предоставянето на информация относно семейното ви положение е важен момент, защото от него произтича наличието или липсата на съсобственици;
  • актуална скица – можете да си издадете такава от Агенция по геодезия, картография и кадастър;
  • ако имуществото се ползва от друг човек, а не от вас, трябва да се извади удостоверение за тежест;
  • предварителен договор – при финализирането на сделката той става постоянен;
  • за изповядване на сделката пред нотариус трябва да имате наличен документ за самоличност.
Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?