Home » ЗА ДАМИТЕ » Как да организираме бюджета си?
Как да организираме бюджета си?

Как да организираме бюджета си?

Нормално е всеки да следи парите, които получава, и да контролира къде и как ги изразходва. Да планирате разходите си не е толкова трудно и не е нужно да имате специално образование. Важно е да знаете какви са вашите месечни приходи и ясно да разпределите по-важност перата, по които ги харчите.

Лесно може да направите таблица, в която да отбелязвате всичко това. Тя може да бъде начертана на тефтер или направо на компютъра. Тук основното е регулярно да попълвате всеки един разход и да го класифицирате в отделна графа. Така още първия месец ще разберете дали разходите ви са повече отколкото приходите.

Как да разпределим правилно бюджета си?

Важно е да имате ясен план за управление на личните финанси, които да следвате. Винаги е от значение първо да покривате месечните сметки, които имат конкретен срок за погасяване. Фиксираните разходи могат да бъдат сметката за ток, за телефон, за вода, вноска за заем, ипотека или застраховка. Запишете всичко много подробно, за да знаете точно с колко пари ще разполагате след плащането на всичко това.

Добре е в таблица да записвате подробно, за да правите разлика между необходимите разходи и луксозните. Пазаруването на хранителни продукти е от първите. Добавете графа забавления, в която ще влязат ходене на кино, на театър, на заведения и други подобни. От Кеш Кредит съветват, да отделяте и по 10% от месечния си бюджет като спестявания. Разумното разпределение на семейния бюджет ви гарантира спокойствие и комфорт.

Ще ви предложим и конкретни стъпки:

  • запишете приходите си – тук отбележете размера на всичките си доходи. Освен работната заплата това могат да бъдат допълнителни хонорари, наеми, бонуси и други;
  • разделете разходите по категории – контролирайте тези, които се променят всеки месец. Това обикновено са разходите за хранене навън, забавления, облекло и други. Ако прецените, че парите не ви стигат не купувайте нищо излишно;
  • оценете правилно ситуацията – изчислете колко са доходите ви и от тях извадете всички разходи. Ако ви остават пари, справяте добре с управлението на бюджета си. Ако сте в дефицит, трябва да направите някои промени в навиците си, за да спестите.

Щом започнете по-систематизирано да следите парите си, резултатите няма да закъснеят.

Защо личният бюджет е важен?

Отношението ви към парите и навиците, които имате за харчене, определят дали ще бъдете спокойни и ще имате спестявания или всеки месец ще се тревожите как да свържете двата края. Бюджетът ще ви помогне да сте наясно как се разпределят приходите ви всеки месец, казват от Cashcredit.bg. Този контрол върху парите, ви предпазва от инцидентни и необмислени покупки. Имате възможност по-добре да планирате целите и спестяванията си.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?