Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » Как да разпознаете жълтата гадост, която ни пробутват вместо кашкавал по магазините (ВИДЕО)
как да разпознаете кашкавал менте

Как да разпознаете жълтата гадост, която ни пробутват вместо кашкавал по магазините (ВИДЕО)

Това са полуфабрикати, които не се произвеждат в България, коментира председател на Асоциацията на млекопреработвателите, научи КОЧ.

От Асоциацията на млекопреработвателите предупредиха, че в магазинната мрежа има кашкавал менте – продукти, които не са опасни за здравето, но не са кашкавал.

„Това не е нова тема. Това са полуфабрикати, които не се произвеждат в България. Те се правят с остатъци от мляко и други съставки, които се ползват като суровини в повечето случаи за топените и пушените сирена”, коментира Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в ефира на Нова тв.

Той показа кашкавал с произход Германия. „Това е недопустимо. Кашкавалът е българска технология и се произвежда в България. В Германия произвеждат Гауда, Чедър, Моцарела и др.”, посочи Зоров.

„Можете да се ориентирате по цената на продукта. Някъде в търговската верига след всички 30-40% надценка струва между 10 и 11 лева. за килограм. Това означава, че е невъзможно да е от мляко, при цена на млякото около 70 стотинки”, обясни Димитър Зоров.

„Трябва да има контрол. Не можем да разчитаме че потребителят е екстрасенс”, добави още той.

zdrave.to

Твоят коментар

About Ивана Александрова

Какво мислите?