Горещи новини

Когато великденските яйца се варят: Какво се добавя към водата, за да не се напукат и лесно да се белят?

Kak da svarim qicata za Velikden

Знаете ли, какво се добавя към водата, в която се варят великденските яйца, за да не се напукат черупките им и лесно да се белят?

Кога е добре да се сварят великденски яйца?

Остават броени дни до празнуването на един от най-големите празници в православния календар – Великден. През този период домакините са заети с приготовления. На Великденската трапеза не липсват червени яйца, агнешко и вкусен козунак. Много хора обаче не знаят кога великденските яйца се зачервяват и какво се добавя във водата, в която се варят! Така няма да се напукат и белят по-лесно.

Кога е добре да се варят великденски яйца?

Червените яйца са незаменими на традиционната Великденска трапеза. По традиция яйцата се „чукат едно в друго“ и се изрича християнският религиозен поздрав: „Христос Воскресе!”, „Воистина Воскресе!”.

Тези дни домакините трескаво се приготвят за Великденската трапеза. Червените яйца, подробината от агнешко и козунакът са незаменими, но най-голямото предизвикателство е боядисването на яйцата. Вярва се, че шарените яйца за този християнски празник никога не се развалят.

„Яйцето синтезира мистерията на Сътворението; от яйце трябва да се е родил Вселената, Светът, следователно и човекът. Космическото яйце трябва да се приеме за основа на вярата на всички народи по света”.

Велики четвъртък, денят, в който трябва да се боядисват яйцата

Обикновено на Велики четвъртък, наричан още Страстен четвъртък, домакините боядисват яйцата в червено или в друг цвят според предпочитанията си. Червеният цвят е най-използваният, защото представлява кръвта на Исус Христос, разпнат на кръста, за спасението на човечеството.

Казват, че боядисаните на Велики четвъртък яйца носят страдание и беда на всички, а черупката им трябва да се зарови в пръстта на пасищата. По този начин той ще защити добитъка от злини и беди. Яйцата се боядисват и за Възнесение Господне, което става 40 дни след Възкресението на Исус. Това е последният ден от годината, когато се боядисват и раздават червени яйца!

Какво трябва да добавите към водата, в която варите яйцата?

Повечето хора избират оцветяването възможно най-бързо и не вземат предвид съветите на по-възрастните. Най-често яйцата се напукват по време на варене, така че за да избегнете тази неприятна ситуация, трябва да добавите оцет и сол към водата, в която варите яйцата. Така двете съставки имат ролята да заздравят черупката на яйцата и те няма да се напукат при варене. Освен това ще се обелят още по-лесно.

Твоят коментар

Be the first to comment on "Когато великденските яйца се варят: Какво се добавя към водата, за да не се напукат и лесно да се белят?"

Какво мислите?