Новините на фокус
Home » ЗА ДАМИТЕ » Коремът ми беше като надут балон! Помогна ми тази рецепта с тиквички – ядеш и слабееш:
Коремът ми беше като надут балон! Помогна ми тази рецепта с тиквички - ядеш и слабееш:

Коремът ми беше като надут балон! Помогна ми тази рецепта с тиквички – ядеш и слабееш:

Здравейте, казвам се Мария Елена. Обичам да готвя здравословни рецепти, особено след като разбрах, че те могат да ми помогнат много да отслабна и да водя здравословен начин на живот. Често измислям здравословни рецепти и искам да ги споделя с вас.

Следната рецепта ми помогна да отслабна най-много в областта на корема и е една от любимите ми. С това хранене свалих 10 кг за един месец. Лесно и много простичко се приготвя от популярни зеленчуци.

Съдържа много малко калории, но е засищащо и много вкусно. Сега е сезонът на тиквичките, така че това ястие е толкова вкусно, че ще се хареса на всеки, особено ако искате да се храните и здравословно. Ето какво ви трябва за вкусните и много лесни Стъргани кюфтенца от тиквички:

Стъргани кюфтенца от тиквички

Продукти: 

  • 3 тиквички
  • 1/2 глава червен лук
  • сол
  • 70 г пармезан (или друго сирене)
  • 1 яйце
  • 180 г крема сирене Филаделфия или рикота
  • 140 г галета
  • 3-4 стръка зелен лук

И още: 

  • 100 г фиде
  • 140 г червен ориз
  • 1 супена лъжица масло
  • 600 г вода
  • 1 кубче бульон (зеленчуков или пилешки)

Приготвяне: 

Измийте добре тиквичките, отстранете краищата и ги настържете на едрата страна на рендето. Добавете половин глава настърган червен лук, ако е по-малък и цяла глава. Посолете и разбъркайте, след което оставете настрана за 15 минути.

През това време настържете пармезан или сирене по избор, но според моя вкус пармезанът е най-добър. Сложете настърганите тиквички в гевгир и ги отцедете добре, след което ги притиснете още повече с ръце, за да изцедите максимално сок.

След това добавете едно яйце (или две по-малки), крема сиренето и галетата. Изсипете настърганото сирене (Пармезан) и разбъркайте добре с лъжица, докато всички съставки се обединят в еднородна и компактна смес.

тиквички с лук

стъргани тиквички

За обогатяване на сместа добавете ситно нарязан зелен лук, малко черен пипер и отново разбъркайте. Когато сместа е добре омесена, гребвайте с лъжица и оформяйте с ръце топчета с големина на орех. Наредете ги в тава, застлана с хартия за печене.

тиквички със зелен лук

смес за кюфтета

сурови кюфтета от тиквички

Когато фурната е загрята на 180 градуса ги слагаме вътре и ги печем около половин час или докато се зачервят. През това време макароните (фидето) се запържват в малко зехтин до приятен златист цвят. Вместо фиде може да използвате и най-тънките спагети, които успеете да намерите.

фиде в тигана

След това добавете ориза и разбъркайте. Добавете супена лъжица масло, след което продължете да задушавате пастата и ориза, докато маслото се разтопи добре. След това се добавят 600 мл вода и едно натрошено кубче бульон.

фиде с ориз

Захлупва се с капак и се оставя да се готви на ниска температура докато бухне и омекне хубаво. Забелязахте, че тази рецепта не използва много сол, а това е много важно, ако искате да отслабнете – солта свързва водата, която приемате и не ви позволява да се отървете от излишната тъканна течност.

готови тиквени кюфтенца

Оставете изпечените кюфтета да изстинат малко, след което ги сервирайте с гарнитура от сварен ориз. Разбира се, може да използвате всякаква гарнитура по желание.

тиквени кюфтенца с гарнитура

Да ви е сладко!

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?