Новините на фокус
Home » ЗА ДАМИТЕ » Любимите кюфтета на съпруга и сина ми: Изчезват, преди да стигнат до чиниите!
Любимите кюфтета на съпруга и сина ми: Изчезват преди да стигнат до чиниите!

Любимите кюфтета на съпруга и сина ми: Изчезват, преди да стигнат до чиниите!

Тези кюфтета са чудесна идея за обяд или вечеря.

Те са много вкусни, не са много мазни, направени са от прости и здравословни съставки, но въпреки това стават сочни, никой не може да им устои. Кюфтета се правят с малко месо и зеленчуци. Зеленчуците се вписват идеално в тях и обогатяват вкуса на месото.

Освен това се приготвя и сос, в който кюфтетата се задушават и затова стават още по-сочни. Това са любимите ястия на съпруга ми и сина ми, хапват ги със скоростта на светлината.

 Ето какво ви трябва, за да ги приготвите и вие любимите у дома Мъжки кюфтенца:

мъжки кюфтенца

Мъжки кюфтета в зеленчуков сос

Продукти: 

  • 500 гр. кайма
  • 1 яйце
  • 1 глава лук
  • 5-6 скилидки чесън
  • 3 филийки препечен хляб
  • трябват още сол, червен и черен пипер, подправки по желание (кимион, чубрица…)
  • брашно
  • олио

За соса:

  • 1 стрък праз лук
  •  500 гр. спанак
  • 500 мл неутрална готварска сметана
  • подправки (сухи подправки, сол, черен пипер, чесън на прах или гранули)
  • 100 мл прясно мляко (ако е необходимо)

Приготвяне: 

В по-дълбок съд се слага каймата. Отстрани нарежете лука на ситни кубчета, добавете го към месото и леко омесете сместа с ръце. Добавете яйцето, разбъркайте, след това добавете хляба.

съставки кюфтета

кайма с лук

Използвах хляб за тост, като предварително го накиснах във вода и просто го натроших в сместа на по-малки парчета. Важно е да отцедите хляба от водата и да го намокрите леко преди да го добавите към месото и лука. Изцедете скилидките чесън през преса и ги добавете към месото. Ако нямате преса, нарежете ги възможно най-дребно или ги счукайте в хаванче.

чесън в каймата

кайма с подправки

След това се овкусява на вкус със сол, черен и червен пипер и друга подправка по избор. Всичко се разбърква добре, за да се смесят всички съставки и да се получи хубава хомогенна смес. От омесената смес се оформят малки кюфтенца и се овалват в брашно, за да се изпържат с коричка.

оформяне кюфтета

топки от кайма

Загрейте олио в тиган на котлона и изпържете кюфтетата, като ги обръщате от време на време. Кюфтетата се пържат по няколко минути от страна, докато хванат хубава коричка.

пържени кюфтета

След като се изпържат се слагат в чиния, а в същото олио се запържва празът в олиото, в което са се пържили кюфтетата.

За плънката: Празът се нарязва на ситно и веднага се запържва в олиото, на по-ниска температура. Когато празът започне да покафенява, добавете предварително нарязания спанак и запържете двете съставки заедно за още няколко минути.

спанак в тиган

След това се овкусява със суха подправка, черен пипер, сол и чесън на прах/гранули. Всичко се разбърква добре и се добавя неутралната сметана. Ако забележите, че сместа е много гъста, можете да добавите малко мляко, около 100 мл.

спанак със сметана

сметанов сос

Когато сосът се сгъсти и започне да ври, намалете температурата на котлона и добавете кюфтетата. Разбъркайте добре и оставете за 5-10 минути, за да се задушат всички съставки и месото да поеме соса. Сервирайте веднага със свежа салата.

кюфтета в зеленчуков сос

Да ви е сладко!

кюфтета в спаначен сос

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?