Новините на фокус
Home » ЗА ДАМИТЕ » Лютеница на фурна – нова рецепта! Без печене и белене на чушките, чиста и проста работа:
Лютеница на фурна - нова рецепта! Без печене и белене на чушките чиста и проста работа:

Лютеница на фурна – нова рецепта! Без печене и белене на чушките, чиста и проста работа:

Лютеницата е любимата зимнина на българина – всъщност никой не чака зимата да я яде, а лятото е златното време за приготвяне на домашна лютеница.

По традиция се приготвя от червени чушки със или без добавка на патладжан и морков, а някои приготвят и бяла лютеница от зелени чушки, която в други балкански страни е наричана „малиджано“.

Процесът на приготвяне отнема близо два дни, като първият ден чушките се пекат и обелват, а вторият се смилат и пържат обелените чушки (патладжани и моркови). Тази година обаче един нов начин за приготвяне на лютеница измести всички останали със своята бързина и икономичност.

И така, рецептата, която ще прочетете по-долу, е една от най-търсените рецепти на Балканите в момента, а когато прочетете процедурата, ще разберете защо е така. Тази лютеница на фурна е много вкусна и се приготвя лесно и простичко, без да губите време за печене и белене на зеленчуци и без да изразходвате излишно количество ток.

Домашна лютеница на фурна

Продукти: 

  • 600 гр. червени месести чушки
  • 2 скилидки чесън (може и повече на вкус)
  • морска сол на вкус
  • малко зехтин и черен пипер на вкус

Приготвяне: 

Чушките се измиват добре под течаща студена вода, изцеждат се от излишната вода и се избърсват с кухненска кърпа. След това ги нарежете на кубчета, по-едри или по-малки по желание, като е важно да премахнете дръжките и семките.

След това ги посолете и ги залейте с олио или още по-добре със зехтин като за салата, след което ги оставете да се мариноват за около три часа. През това време те ще омекнат частично. След това се разпределят равномерно в голямата тава на фурната.

Печете ги в загрята фурна на 100 градуса, като веднага щом ги сложите намалете температурата на 50 градуса и ги оставете да съхнат още 4 часа на леко отворена вратичка (поставете дръжката на дървена лъжица между вратичката и фурната), така че излишната пара да излезе.

След това, ако желаете, отстранете част от ципите, които са започнали да се отделят сами и смелете или пасирайте лютеницата (както ви е по-лесно). Подправете с черен пипер на вкус, смлян чесън и малко люта чушка за тези, които обичат пикантния вкус. Накрая добавете още малко олио и с това „коригирайте“ плътността на лютеницата.

лютеница на фурна

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?