МАГИЯ ОТ 3 ЯЙЦА – ОРЕХОВИ ПАСТИЧКИ: Без миксер и без везна, най-лесни и най-вкусни!

МАГИЯ ОТ 3 ЯЙЦА – ОРЕХОВИ ПАСТИЧКИ: Без миксер и без везна най-лесни и най-вкусни!

Най-любимите сладкиши за приготвяне са именно тези, чиито рецепти не изискват прецизно мерене на кантар, а всичко се мери с чаша или лъжица.

Такива са рецептите на нашите баби, като много от тях дори не се нуждаят от миксер. Рецептата за тези “ орехови пастички “ е точно една от тях.

От обикновени продукти, които всички имаме вкъщи, се получава голям, сочен орехов сладкиш, отличен за неделен десерт, но и за всеки друг празничен повод. За този десерт може да се каже, че е по-вкусен дори от торта. Ето какво ви трябва по рецепта на Валентина:

Орехови пастички без миксер и везна

Продукти за блата (измерени с чаша от 200 мл):

  • 3 яйца
  • 1 чаша захар
  • 1 чаша прясно мляко
  • 1 чаша олио
  • 2 чаши брашно
  • 5-6 супени лъжици смлени орехи

1 пак.бакпулвер (10 гр.)

Продукти за средния слой (плънката): 

  • 500 мл прясно мляко
  • 6 с. л. захар
  • 2 пакетчета ванилова захар (20 г)
  • 4 с. л. грис
  • 100 г шоколад за готвене или по избор
  • 150 г смлени орехи или 2 чаши

За заливката:

  • 300 мл прясно мляко (1,5 чаши от 200 мл)
  • 6 супени лъжици захар

За глазурата:

  • 100 г шоколад
  • 200 мл сладкарска сметана (или 150 мл прясно мляко)
  • чаша едро смлени орехи

Приготвяне: 

Първо се приготвя бисквитеното тесто, след това сместа, която се излива като средна част, след това млечно-захарната заливка, с която се залива изпеченият сладкиш и накрая глазурата.

За бисквитено тесто: счупете три яйца в дълбока купа, добавете захарта и разбийте с бъркалка, докато захарта започне да се разтопява.

разбиване яйца

След това добавете една чаша мляко и една супена лъжица олио, след което разбъркайте отново, за да комбинирате съставките. Накрая добавете брашното и бакпулвера, след което разбъркайте до получаването на хомогенна, равномерна смес без бучки и накрая добавете смлените орехи. Объркайте добре и включете фурната да загрява на 200 градуса.

бакпулвер в сместа

През това време намаслете тавата на фурната и я поръсете с брашно, като излишното изтръскате. Започнете с приготвянето на средния слой (плънката): в тенджера сложете млякото, захарта и ванилията, след което, когато загрее, добавете гриса и разбъркайте, докато всичко се загрее.

бъркане в купа

След това добавете нарязания шоколад и разбъркайте, за да се разтопи. Накрая към горещата смес се добавят смлените орехи, след което се разбъркват добре до еднородна смес. Дръпнете от огъня. Изсипете половината от бисквитеното тесто в подготвената форма, разпределете равномерно и заравнете.

орехова смес

орехово тесто в купа

Пече се в загрятата фурна за 10 минути, колкото да хване коричка. Извадете от фурната и върху него изсипете цялата смес за плънката, разстелете и заравнете, а върху нея изсипете втората половина от бисквитеното тесто. Разпределете по цялата повърхност, за да покриете плънката, след което върнете в горещата фурна да се пече още 15 минути.

плънка върху тестото

Набодете изпечения сладкиш плътно с клечка за зъби или дървено шишче, след което го залейте с млечния сос: За него просто сложете млякото и захарта на котлона и загрейте, докато стане горещо (не е нужно да завира), колкото да се разтопи захарта. Оставете сладкиша да се охлади и поеме млякото, след което го нарежете на кубчета и го залейте с глазурата.

млечен сос

нарязване сладкиш

За глазурата: сладката сметана и шоколадът се загряват на слаб огън до разтопяване, без да завират. Върху глазирания сладкиш се изсипват смлени или едро нарязани орехи. Охладете преди сервиране, а ако нямате търпение може да сервирате веднага.

глазура за сладкиш

орехови пастички

орехови пастички с шоколад

Да ви е сладко!

Твоят коментар

Be the first to comment on "МАГИЯ ОТ 3 ЯЙЦА – ОРЕХОВИ ПАСТИЧКИ: Без миксер и без везна, най-лесни и най-вкусни!"

Какво мислите?