Home » БЪЛГАРИЯ » Манолова: ВиК холдингът е мегасхема за източване на пари
ВиК холдингът е мегасхема за източване на пари

Манолова: ВиК холдингът е мегасхема за източване на пари

Мая Манолова иска първо да се даде отчет за онези 500 милиона лева, отделени миналата година за ремонт на язовири в аварийно състояние и едва след това да се прави сметка за формирането на холдинг, който да управлява ВиК сектора в страната, научи ko4.

От гражданското сдружение „Изправи се БГ“ зададоха този въпрос още веднага, след като премиерът Борисов лансира идеята си за окрупняване на управлението на сферата на водите.

Създаването на холдинг е мегасхема за източване на пари, с нея се надгражда настоящото източване, смята лидерът на гражданското сдружение. Мая Манолова бе категорична в студиото на БиТиВи, че в момента с намерението на правителството парите, които ще изтекат не са 1 млрд. лева, а към тях трябва да се добавят и вече отпуснатите 500 000 лв.

Ще напълнят ли тези 1 млрд. лв язовир „Студена“, пита Мая Манолова. Според нея с централизирането на средствата очевидно ще се централизират рушветите. Подобен е случаят с централизацията с БЕХ и БДЖ – черна яма, в която потъват още и още пари, коментира Манолова. „Някой носи ли отговорност в БЕХ или БДЖ“, попита Манолова и направи извод, че просто парите потъват централизирано.

Тя е категорична, че холдинговият маниер на управление от 90-те години е доказано лош и в него никой не желае да носи отговорност.

Тя припомни и че от 45 ВиК дружества 25 са държавни, което означава, че ако държавата е искала и иска да направи интервенция, може и има всички възможности за това. Въпреки това 418 язовира и в момента са цъкащи бомби.

Мая Манолова постави и въпроса и защо, когато се обсъждаше бюджета на държавата само преди месец и половина, управлението не е имало идеята, че в началото на 2020 година държавата ще изхарчи 1 млрд. лв. за създаване на холдинг и то в изключително важен сектор.

Премиерът щом еднолично управлява държавата, да си носи еднолично отговорността, а той остана целия в бяло, направи извод Манолова. Тя предупреди и за предстоящи други кризи в енергетиката и пенсионното осигуряване. „Наливат се едни пари – харчат се пари, а гражданите получават 0.“

Лупа

Твоят коментар

About Ивана Александрова

Какво мислите?