Математикът Калоян Гешев: Искам да стана учител

Matematikat Kaloqn: Iskam da stana uchitel

Нашите деца са повод за гордост в различни области от математика, химия, биология и където и да се появят обират първите места и медалите. Не един и два примера имаме вече за младежи, отдадени на науката и доста напреднали в материята, въпреки младостта си.

Макар да е само на 13 години, Калоян Гешев вече три пъти е печелил световната титла по скоростно смятане и неведнъж ни е карал да се гордеем, че е българин.

За първи път открих таланта му, когато той беше много малък – на три години и половина. Виждаше цифрите и ги смяташе от малък. На 5 години беше много добре със смятането, сподели майка му Румяна Гешева в ефира на БТВ.

Първото му международно първенство е преди да навърши 9 години. Тогава става четвърти в света и втори в Европа.

За мен е уникално. Използвам доста формули и методи при изчисленията. Те са далеч по-лесни, отколкото повечето хора си мислят, каза момчето, което с лекота изчислява сложни формули.

Той се упражнява по около 2 часа на ден.

Когато остава по-малко от месец до първенство, се увеличават рязко тези часове, уточни шампионът по скоростно смятане.

Разбира си има тайна и свой си начин да успява да прави това, което повечето от нас не умеят.

Има формула, но няма да я издам. Цялостно методите и формулите изглеждат абсурдно, но като ги практикуваш, стават доста по-лесни.

За мечтата си като завърши образованието си сподели:

Бих искал да стана учител по математика или нещо, което ми харесва и би ми доставяло удоволствие. Може и да не е по математика. Може и по скоростна калкулация, за да стане тя по-популярна в България.

Твоят коментар

Be the first to comment on "Математикът Калоян Гешев: Искам да стана учител"

Какво мислите?