Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » Мая Нешкова без стотинка пенсия
Мая Нешкова без стотинка пенсия

Мая Нешкова без стотинка пенсия

Вече четвърта година естрадната легенда Мая Нешкова не получава нито стотинка пенсия от държавата.

Изпълнителката на шлагера „Честит рожден ден“, която наскоро навърши 66 години, признава с огорчение, че не е успяла да докаже трудовия си стаж и се е примирала със ситуацията.

„Нямам пенсия, въпреки че съм работила толкова години. Това е положението. Има хора, които са се уредили по някакъв начин. Всичките документи на импресарски дирекции и т. н… всичко е изчезнало. Пито-платено! И като концерти се знае колко сме направили, но няма. Не е решен този въпрос. Това е много тъжна и голяма тема.

Има хора, които са били малко по-далновидни и са си събирали хонорарните сметки, след това са се ровили насам-натам по разни архиви, за да си съберат някаква пенсия, но аз не съм от тях. Няма единен архив, който да докаже, че си пял на еди-колко си концерта, че си работил…“, жалва се певицата. Много нейни колеги от бранша са в същата ситуация, но някои успяха да се преборят поне за минимални или социални пенсии.

Съпругът на Нешкова – обичаният композитор Кирил Икономов, пък бе удостоен с временна наградна пенсия от Министерството на културата в размер на 500 лева. Тези средства обаче ще постъпват в семейния им бюджет само в продължение на три години.

Музикалното семейство продължава да се занимава с концертна дейност и да радва публиката си с изяви. Благодарение на неуморната си работа не се оплакват, че не им стигат финансовите средства, за да живеят нормално. До края на лятото на Мая ѝ предстоят множество концерти из страната с турнето „Обич и песен“, събрало на една сцена някои от най-големите български естрадни звезди.

Нешкова и Икономов имат две дъщери близначки, които вече са на 26 години. Те са наследили таланта на родителите си и се изявяват като беквокали на концертите им. „Завършиха музикално училище с ударни инструменти, след това продължиха по специалността в Нов български университет. Не ги усещам да искат като мен да правят самостоятелни кариери. Занимават се с други дейности, по-точни науки“, споделя певицата.

След като щерките им с Икономов отраснали, двамата решили да напуснат столицата и да заживеят по-спокойно сред природата. Допреди това фамилията живееше в апартамент на оживения столичен булевард „Дондуков“. Избрали селце близо до София, за да им е удобно да пътуват. В къщата започнали да отглеждат кучета, котки, папагали и гълъби.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?