Home » ЗА ДАМИТЕ » Моята рецепта за сочно пиле с картофи и лук в една тава – тайната е в соса!
Recepta za pile s kartofki

Моята рецепта за сочно пиле с картофи и лук в една тава – тайната е в соса!

Отлична рецепта от пилешки гърди, зеленчуци и силен сос. Приготвянето й е съвсем просто, а най-хубавото е, че всичко се пече заедно, на една тава.

Идеален избор за семеен обяд или вечеря.

Имаме нужда от:

150 грама пилешки гърди
1 чаша прясно мляко (200 мл)
3 глави лук
3 скилидки чесън
Зелен пипер
2 пресни червени чушки
1300 грама картофи

За соса:

1/2 лъжица сол
8 грама черен пипер
мащерка
магданоз (на вкус)
1/2 лъжица червен пипер на люспи (5 гр)
1/2 супена лъжица лют сос
1/2 лъжица доматено пюре (15 гр)
2 скилидки чесън
3 супени лъжици олио 36 мл
1 малка лъжица розмарин (2 гр)
5 дафинови листа

Приготвяне:

Първо пригответе пилешките гърди – нарежете ги на възможно най-тънки филийки.

Прехвърлете в купа и покрийте с мляко, оставете да се маринова в хладилника поне за час – в идеалния случай за една нощ.

пиле в мляко

Лукът и чесънът се нарязват на филийки и се посоляват. Добавяме и двата вида пипер.

Сега ще приготвим соса.

Смесете олиото, лютия сос, доматеното пюре и всички подправки и билки (с изключение на дафинов лист). Намажете тавата за печене с олио, вземете от соса и го намажете на дъното на тавата за печене.

Отцедете месото от млякото и го намажете добре със соса. Разбъркайте добре резените картофи със соса.

Поставете дафинови листа, лук и ред картофи на дъното на тавата за печене.

тава със сос

Продължаваме с чушките.

Върху картофите се нареждат останалите потопени в сос картофи и накрая – месото. Залива се с останалия сос.

картофи в сос

пиле с картофи в сос

Покрийте с навлажнена хартия за печене и алуминиево фолио.

Печете на 200°C за 35 минути покрито и 20 минути непокрито.

сочно пиле с картофи

Желаем ви добър апетит! 🙂

Твоят коментар

About Иван Ангелов

Какво мислите?