Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » НАДЕЖДА ЗА БЕБЕ: 6000 лева става финансирането за една ин-витро процедура
НАДЕЖДА ЗА БЕБЕ: 6000 лева става финансирането за една ин витро процедура

НАДЕЖДА ЗА БЕБЕ: 6000 лева става финансирането за една ин-витро процедура

До 6000 лв. става заплащането на една ин-витро процедура, която се поема от държавата на семейства с репродуктивни проблеми, а не както досега – до 5000 лв. Това стана ясно след среща на министъра на финансите Асен Василев с ръководството на фондация „Искам бебе“.

В срещата участва и бившият депутат Йорданка Костадинова, която припознава и работи за каузата.

На срещата са обсъдени проблемите с финансирането на ин витро процедурите и подкрепата на семействата с репродуктивни проблеми. В бюджета за 2023 г. за дейности по асистирана репродукция са заложени 2 милиона лева. Държавата поема четири ин-витро процедури на пациенти с репродуктивни проблеми.

Когато говорим за борба с демографска криза, това не са просто думи, а малки конкретни действия във всеки един момент, каза министър Василев след срещата. Той посочи, че в Министерството на финансите и в Министерството на здравеопазването се обръща специално внимание на темата. Василев добави, че това е начинът повече хора да знаят и да могат да имат достъп до тези процедури.

Министърът обясни, че чисто технологично средствата ще бъдат предоставени с постановление на Министерския съвет, като вероятно то ще бъде изготвено следващата седмица. Средствата са разчетени с начална дата от 1 август до края на годината, затова са увеличени на 2 млн. лв. и би следвало да могат да покрият всички процедури в този период, каза още Василев.

В продължение на две години се борихме активно пациентите с репродуктивни проблеми да имат възможност и достъп до една по-качествена медицинска процедура – извършването на ин-витро процедурата, каза Мария Янева, председател на фондация „Искам бебе“. 14 години държавният фонд („Асистирана репродукция“) финансираше ин-витро процедура, като тази цена беше заложена още от 2009 г. и до ден днешен не беше актуализирана, припомни Янева.

Днес официално постигнахме най-голямата си победа за това, че пациентите вече няма да имат проблем при финансирането на ин витро и няма да се налага да доплащаме за това, ще ползваме една много качествена европейска процедура и имаме възможност да сбъднем най-голямата си мечта да станем родители, каза Янева и благодари на министър Асен Василев за подкрепата. Сред успехите тя отбеляза също и приетата наредба в асистираната репродукция, с която по думите й законните права и интереси на пациентите с репродуктивни проблеми, както и техния генетичен материал, ще бъдат защитени.

Бившият депутат от 47-то и 48-то Народно събрание Йорданка Костадинова, сега областен управител на Добрич, която припознава каузата на фондация „Искам бебе“, разказа за усилията и работата за приемане на нормативна уредба и за увеличаване на доплащането на ин-витро процедура от държавата. От 2009 г. доплащането за една процедура е до 5000 лв., което в продължение на 14 години вече е проблем, пациентите не могат да получат качествена европейска услуга, отбеляза тя и добави, че сега допълнителните средства, които са нужни, са факт.

Основателят на „Искам бебе““Радина Велчева каза, че на срещата днес са обсъдени две посоки на работа оттук нататък – да се включи финансирането на донорските ин-витро процедури, която е скъпа медицинска процедура и към момента не се покрива от държавния фонд „Инвитро“, както и да се сигнализира в НЗОК да бъдат поети няколко профилактични изследвания, с които да могат да се установи репродуктивния статус на пациентите. Нашата най-важна задача в „Искам бебе“ е пациентите да не стигат до ин-витро, да могат да се откриват на време проблемите, каза Велчева, цитирана от БТА. Тя добави, че това правят с голямата мрежа от доброволци на фондацията в цялата страна – да се обяснява на хората, че на време трябва да стигаме до това да имаме деца.

Велчева каза, че средната възраст на пациентите, които стигат до държавен фонд „Инвитро“ е много висока – 37-38 години, а нормалната репродуктивна възраст е 25 години. Когато един пациент на 38 години стигне до фонда, се изискват много повече труд, средства, много повече път и енергия от самия пациент, добави тя. Нашата основна работа в момента, това, което правим с общините, с младите хора, това е и нашата кампания с БТА „Бебе навреме“, е да говорим, че тази възраст е изключително висока, да казваме на хората „Прегледайте се, това не струва много“, а ако държавата застане зад нас, ще се даде още по-голяма гласност по темата, каза Велчева.

От „Искам бебе“ връчиха на министър Василев плакета на фондацията – „Ангел на благодарността“ и сертификат за приноса му в подкрепа на каузата на фондацията.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?