Home » СВЯТ » Най-дълголетното семейство в света яде винаги един и същи обяд всеки ден – ето от какво се състои храната им:
Най-дълголетното семейство в света яде винаги един и същи обяд всеки ден - ето от какво се състои храната им:

Най-дълголетното семейство в света яде винаги един и същи обяд всеки ден – ето от какво се състои храната им:

В търсене на тайните на дългия и здравословен живот мнозина се обръщат към навиците на обитателите на „сините зони“.

Става дума за райони в Италия, Гърция, Япония, Коста Рика и Съединените американски щати, където има най-висока концентрация на столетници.

Изследователят Дан Бютнер от години изучава навиците на хората в сините зони. В скорошен пост в Instagram той сподели какво яде всеки ден най-дълголетното семейство в света.

Семейство Мелис от Сардиния в Италия държи световния рекорд по дълголетие. През 2012 г. те счупиха световния рекорд за семейство с най-голяма комбинирана възраст. Деветте братя и сестри заедно са на 861 години. Най-възрастният представител на семейството е на 109 години.

Интересното е, че членовете на семейство Мелис ядат абсолютно един и същ обяд всеки ден: супа минестроне, приготвена от три вида боб (гарбанцо, пинто и бял боб), хляб с квас и чаша червено вино. Това ястие е типично за сините зони, тъй като се състои от цели храни от растителен произход.

минестроне

„Хората, които живеят най-дълго и най-здравословно, ядат половин до чаша боб всеки ден. Освен това супата минестроне е богата на зеленчуци, което значително допринася за дълголетието“, твърди диетологът Саманта Касети.

хляб с квас

Хлябът с квас е по-добър избор от белия хляб

Изследванията показват, че консумацията на тридесет уникални растителни храни на седмица може да подобри разнообразието на червата, показател за здрави черва. Това е важно, защото червата регулират здравословни функции като кръвно налягане и холестерол, възпаление, настроение, тегло и усвояване на хранителни вещества.

„Естествено ферментиралият хляб с квас не предизвиква скокове на кръвната захар като белия хляб, което помага да се поддържат по-здравословни нива на кръвната захар.“ С течение на времето високата кръвна захар може да допринесе за инсулинова резистентност и диабет тип 2“, каза Касети пред Today.

Алкохолът може да повиши нивата на добрия HDL холестерол, но дори едно питие на ден е свързано с други рискове за здравето. Ето защо Европейският съвет за научни изследвания обмисля да премахне червеното вино от препоръчителните храни, консумирани в средиземноморската диета.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?