Новините на фокус
Home » СВЯТ » Невероятна гледка: Вижте как се срещат Тихия и Атлантическия океан – ето защо не се смесват (СНИМКИ):
Невероятна гледка: Вижте как се срещат Тихия и Атлантическия океан - ето защо не се смесват (СНИМКИ):

Невероятна гледка: Вижте как се срещат Тихия и Атлантическия океан – ето защо не се смесват (СНИМКИ):

На мястото, където се срещат Тихия и Атлантическия океан, при нос Хорн, е заснето великолепно видео от туристическо корабче, на което ясно се вижда границата между двата океана – като на географска карта, създавайки впечатлението, че техните води не могат да се смесят.

Атлантически и Тих океан среща

Атрактивният видео кадър е заснет някъде в най-южния край на Южна Америка. Границата между двата океана обаче се вижда ясно само за известно време, тъй като водите на океаните все пак се смесват, но този процес продължава „малко“ по-дълго, отколкото бихме очаквали – обясняват експертите.

А именно, за да се смесят водите им само на няколко сантиметра, са необходими няколко дни, тъй като за тези водни повърхности се прилагат същите механизми на смесване, както и за другите течности: Дифузия на две течности и физическо разбъркване, т.е. физическото влияние върху смесването – вълни, електричеството, ветровете…

Тих и Атлантически океан смесване

Също така, плътността на океаните може да повлияе на създаването на тези видими „граници“, поради разликите в солеността на водите. Освен това има притоци на сладка вода от топящи се ледници, големи реки, които внасят определено количество глина в океана, променяйки плътността и цвета си.

Обаче накрая все пак водите на двата океана се смесват…

Тих и Атлантически океан граница

За повече информация погледнете видеото:

 

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?