Home » КЛЮКАРНИК » Майката на Радев показа къщата си (Снимки)
Майката на Радев показа къщата си (Снимки)

Майката на Радев показа къщата си (Снимки)

Майката на президента Румен Радев за пръв път показва къщата си в хасковското село Славяново, която обитава съвсем сама.

Кадри от двора на Станка Радева се появиха в интернет пространството благодарение на нейната внучка София от дъщеря ѝ Лозана. От тях се вижда огромният двор на пенсионерката, която това лято е успяла да произведе завидно голямо количество зарзават.

Макар да е на 83, майката на държавния глава не спира да се труди в градината си. В нея освен цветя и овощни дръвчета всяка година сее и всякакви зеленчуци. Има и голям парник, от който бере реколта пипер, домати, краставици, тиквички и какво ли не. Заради заетостта си синът ѝ няма възможност често да ѝ ходи на гости и да ѝ помага с тежкия физически труд по двора, но за сметка на това грижовните внуци са винаги в помощ на баба си.

Най-често в Славяново ходи София заедно с приятеля си, който стриктно изпълнявал заръките на Станка и копаел с мотиката, където му кажела. Децата на Радев – Дарина и Георги, по-рядко намирали време да се отбият при баба, защото щерка му е заета с репетиции в НАТФИЗ, а синът му развива частен бизнес с търговия в столицата.

От домашната продукция 83-годишната Станка пращала и на президента, и на кака му Лозана, която е бивша стюардеса и също живее в апартамент София и няма двор. Снахата Десислава обаче я конкурирала с биодомати. Още щом с президента се настаниха да живеят в резиденция „Бояна“, Деси Радева призна в свое интервю, че всяка година сее по няколко корена домати в двора на вила „Калина“, която обитават.

На свекърва ѝ Станка вече ѝ натежавал селският труд не само заради възрастта, а и заради липсата на съпруга ѝ Георги, който почина през пролетта на 2020 г.

По семейната им къща, в която е минало детството на държавния глава, не са правени никакви ремонти в последните 10 години. Оградата е в лошо състояние, циментът из двора е напукан, а къщата не е с изцяло сменени дограми и изолация. Със сигурност заплатата в размер на над 12 хиляди лева месечно, която Радев получава на „Дондуков“ 2, е предостатъчна, за да отдели средства за ремонт на бащиния си дом, но съседи от Славяново казват, че майка му не искала да го притеснява и не занимавала децата си със своите нужди.

Единственият по-голям подарък, който приела от сина си, е автомобилът, който той ѝ купи преди малко повече от година. Тя изкара шофьорските курсове, вече навършила 80. Колата ѝ била от първа необходимост, защото автобусите до селото не били редовни, а тя трябвало да пътува често до близките Димитровград, Хасково или Харманли, за да се снабдява с лекарства и хранителни провизии.

В края на август самотно живеещата майка на Радев изпаднала в ужас, след като насред селото горели два огромни пожара и дори опустошили най-крайните имоти. Тя и съпругът ѝ вече веднъж са преживявали подобен кошмар, когато преди години тяхната собствена къща се запалва, а щетите са за хиляди левове.

Другият голям проблем в Славяново са престъпността и честите обири в домовете на възрастни хора. През летните месеци пък местните са принудени да оцеляват седмици наред без вода, защото проблемът с безводието не може да бъде решен вече в продължение на години. Въпреки неволите на селския живот Станка Радева ходела в София само за празници и гостувала на децата си най-много за по няколко дни.


Алеята с пипер на Станка


Пенсионерката има голяма оранжерия в двора си


Внуците се радват на реколтата на баба си

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?