Горещи новини

Неми деца проговарят в храм край село Момчиловци

Неми деца проговарят в храм край село Момчиловци

Името на родопското село Момчиловци веднага събужда асоциации с първия роман на Андрей Гуляшки за разузнавача Авакум Захов „Случаят в Момчилово“.

Днес и авторът, и героят му са забравени, но Момчиловци продължава да е известно в цяла България с чудотворното си аязмо „Свети Илия“ и с още по-чудната негова история. Тя звучи като приказка, която обаче се е случила в самото начало на миналия век.

Анастас и Велика Драганови 18 години чакали своята рожба. Потърсили помощ от ясновидката Кортеза. Тя ги пратила да отидат на ливадата под връх Свети Илия в Момчиловци. Там мъжът да започне да копае, докато бликне извор с лековита вода, а Велика да пие от тази вода, докато се излекува. Когато оздравее, семейството трябвало да построи параклис на святото място.

Добри хора дошли да им помогнат. Всички заедно положили основите на църквата. Тя била завършена през 1910 г., а на освещаването присъствала и самата пророчица Кортеза.

Снимката от това събитие още виси на стената в църквата. Мястото, от което бликнала лековитата вода, и до днес може да се види в храма. А на входа му е построена каменна чешма, от която тече водата, излекувала Велика, която по-късно станала майка.

Можете да пиете от нея и да си измиете очите, разказват местните. Водата лекувала безплодие и очни болести. Има и много случаи, в които неми деца пият от водата, нощуват край параклиса и на сутринта проговарят.

Твоят коментар

Be the first to comment on "Неми деца проговарят в храм край село Момчиловци"

Какво мислите?