Новините на фокус
Home » ЗДРАВЕ » Не дръжте климатика на повече от 22 градуса, опасно е за сърцето
Не дръжте климатика на повече от 22 градуса опасно е за сърцето

Не дръжте климатика на повече от 22 градуса, опасно е за сърцето

Големият студ тепърва предстои. Въпреки това всяка седмица наблюдаваме колебания в градусите. Промените в термометъра обаче удрят кръвното и сърцето. Ето защо през месеците, които съдържат буквата „р“ в името си, трябва да сме по-предпазливи.

При ниски температури хипоталамусът – жлеза, която се намира в мозъка, – изпраща сигнали за свиване на кръвоносните съдове. Неслучайно статистиката показва, че броят на инфарктите и инсултите скача през зимните месеци, а заедно с тях се увеличават и операциите за поставяне на пейсмейкър. Рискът от сърдечносъдови инциденти нараства с около 30% в студеното време, като най-уязвими са хората над 60 години. Но не само минусовите температури, а също и вятърът оказва влияние на състоянието ви.

Стyдeният вятъp ни yдpя в лицeтo, a тoвa мoжe дa пpичини cпaзъм нa кopoнapнитe cъдoвe и дa дoкapa бoлки пpи иcхeмичнo бoлнитe. По-възрастните и особено онези, които имат проблеми с кръвното или сърцето, трябва да забравят лопатата за сняг и да оставят риненето пред блока на някой друг. Подобна физическа активност може да бъде много опасна.

Освен това експертите съветват да не ядете непосредствено преди излизане. Храната може допълнително да натовари сърцето ви. Същото се отнася и до консумацията на алкохол.

Дрехите също са много важни. Най-правилната тактика е да се обличате като лук, т. е. с повече пластове тънки дрехи вместо с 1-2 по-дебели. Слоевете плат задържат въздух и образуват защитна изолация. Освен това наличието на повече дрехи ви осигурява по-лесно приспособяване към температурната разлика. Имате възможност да събличате по една от тях, така че хем да не се изпотите, хем да не ви е студено.

В този ред на мисли, когато температурите навън са минусови, важно е и да не стоите в прекалено топли помещения. Ако сте на климатик, настройте го на 21-22 градуса, не повече.

Доказано е още, че най-много топлина се губи през главата. Тя е и един от най-големите консуматори на кръв. Ето защо не забравяйте шапката си у дома. Шалът през устата пък ще попречи на студения въздух да навлезе в дробовете, което също оказва неблагоприятно влияние.

Що се отнася до обувките ви, те трябва да са леко широки и да не притискат пръстите.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?