Новините на фокус
Home » ЗДРАВЕ » Проф. Кантарджиев: Луканка и кисело зеле пазят от зимните болести!
Проф. Кантарджиев: Луканка и кисело зеле пазят от зимните болести!

Проф. Кантарджиев: Луканка и кисело зеле пазят от зимните болести!

Зимата вече е тук, а всички знаем, че студеното време предразполага към развитието на всякакви настинки, вируси, грипове и инфекции.

Вечният въпрос е как да се предпазим от тях, и то с натурални средства. Проф. д-р Тодор Кантарджиев разкри кои са най-добрите храни, предпазващи от грип, и какво трябва да правим, за да успеем да се измъкнем от капана на болестите тази зима.

„Най-напред да се избягва контактът с болни хора, а дори и с видимо здрави хора – да се контактува на минимум метър разстояние един от друг, да се ползват антимикробни хигиенни кърпички, а ръцете да се измиват добре и често. Да се дезинфекцират повърхностите около нас, особено ако контактуваме с много хора. А когато срещу нас има кашлящ или кихащ, да поставим бариера пред устата ни – като маска.

Не може да кажем, че тя трябва да се носи постоянно, но у дома този, който е болен, не трябва да я сваля. В противен случай ще зарази близките си и много лесно децата. Лицето не трябва да се докосва с немити или недезинфекцирани ръце, особено устата, очите и носът. Защото, ако сме пипали повърхност, върху която преди това са попаднали капчици секрет от кашлящ или кихащ човек, ще пренесем вируса върху себе си“, коментирай той.

Специалистът обясни и каква храна е полезна срещу вирусите:

„Съветвам да консумират в неголеми количества разнообразна храна. Да залагат на класическата българска кухня, която е изключително добра в зимното време – с консумиране на кисело зеле и туршии. Векове наред и досега те са източник на витамин С в студените месеци, докато се появят зеленчуците. Т. е. киселото зеле и туршиите са имуномодулатори.

Препоръчителни са също цитрусовите плодове. А ако липсва слънцегреене, може допълнително, но не продължително, да се приема витамин Д“.

Експертът посочи, че най-добрите имуностимулатори са зрялото саламурено сирене, киселото мляко, естествено ферментиралите туршии с дрожди и лактобацили, както и уникалните български колбаси, като суджуците и луканките, които също съдържат естествени микроорганизми.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?