Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » Нургюл Салимова напуска България?
Нургюл Салимова напуска България?

Нургюл Салимова напуска България?

“Много лошо. Възможно е Нургюл Салимова да премине към Азерската федерация. Можем ли да я упрекнем? Не!

При жалкото финансиране, което Живко Жеков едва успяваше да набави в продължение на 15 години, включително от мен, но през последните 6 години основно от моя приятел д-р Милен Врабевски. Щедри пари от Милен, щедри пари от Васил Антонов. И нищо от българската държава. Искам това да го знаят всички.

Държавата е абдикирала от спорта, при това от шаха, в който през 2006 година България има едновременно 6 световни шампиона. Постижение, което не е постигнато от никоя друга държава”.

Това написа във фейсбук профила си Валентин Кръстев, който се представя като спонсор на българската шахматистка Нургюл Салимова, която стана втора на световната купа в Баку.

Малко по-рано личният й треньор Живко Жеков заяви, че ако момичето получи оферта от друга държава, той не би я спрял да я приеме. Самият Жеков споменава в коментара си, че има сериозни опасения, че подобно предложение може да дойде от страна на Азербайджан или Турция, като подчертава доста първата опция.

Офертата ще бъде примамлива и няма да й кажа „Недей да я приемаш“, коментира той по-рано пред Нова тв.

Междувременно в шахматните среди наистина упорито се коментира възможността Нургюл да премине към Азерската федерация по шах, но официално потвърждение към момента по въпроса няма.

В същото време руски медии представят гросмайстора Ниджат Абасов, който също е от Азербайджан, като неин треньор по време на световната купа в Баку. Ролята на азера там Жеков обясни по следния начин:

„В шаха всеки състезател от време навреме работи с някой добър гросмайстор, известен с това, че има знания и може да ги предава, срещу заплащане. Това е работата с Абасов. Естествено, така имаш и добри отношения с него. Като отидеш в Азербайджан и той е там – нормално е да ти помогне при нужда. Това е участието на Абасов“.

Темата набра изключителна скорост и във фейсбук. Десетки коментират в мрежата възможността Салимова да получи оферта да се състезава за чужда страна. Като повечето я съветват да приеме, тъй като държавата ни не се е погрижила за нея финансово и шаха в частност.

Твоят коментар

About Тодор Тодоров

Какво мислите?