Home » БЪЛГАРИЯ » Обрат на времето след Джулая: Проф. Рачев ошашка зрителите на БТВ с прогноза за юли
Обрат на времето след Джулая: Проф. Рачев ошашка зрителите на БТВ с прогноза за юли

Обрат на времето след Джулая: Проф. Рачев ошашка зрителите на БТВ с прогноза за юли

След слънчевия Джулай Морнинг вечерта се очакват на места в България бури и градушки.

Това обаче не засяга цялата страна.

Днес е последният ден от месец юни и предстои вълнуващата за много хора нощ – Джулай морнинг, посрещането на юлското утро.

По традиция много хора се стичат на морския бряг в очакване на първите лъчи.

В този дух бе и прогнозата на професор Георги Рачев.

Вчера си беше доста хладно, температурите паднаха и с дъжда и вятъра стана по-студено. По морето хората не бива да се плашат, водата е топла. Днес и утре ще има много слънце.

След посрещането на Джулай морнинг в събота времето ще е предимно слънчево и по-топло. Валежи се очакват само над Западна България.

В неделя – слънчево и горещо време в Източна България, а над Западна и Централна – краткотрайни дъждове с гръмотевици и опасност от градушки.

Тогава и в понеделник – 3 юли, се очаква през страната да премине по-студен атмосферен фронт. На много места в страната ще има краткотрайни, интензивни валежи и гръмотевични бури. Подобни са изгледите и за следващите 2-3 дни, нож най-вече в София.

Затова софиянци се чудят какво правят на морето, ами ядат си трицоната и се пекат.

Това прогнозира в по-краткосрочен план професора.

Към 7 и 8 юли облаците най-после ще отстъпят място на Слънцето! Най-вече над планинските райони има вероятност за краткотрайни дъждове.

Следват отново предупрежденията. Пазете се от слънцето, носете шапки. Очакват се високи температури и слънчева радиация. И се оводнявайте, който с каквото иска.

Между 9 и 11 юли се повишава вероятността за валежи. На места те ще са значителни като количество, с гръмотевични бури и условия за градушки. През този период изгледите са и за относително понижение на температурите, включително и в западните области. Максималните стойности в по-голямата част от страната ще са между 26 и 29 градуса.

За района на Варна се очаква и да усетим дъха на Сахара, предупреди синоптикът. Типично е за юли месец, нищо феноменално няма. Времето е само за почивка и за море.

Слънцето е закачено и няма махане. В Русе климатът е типично континентален, там летата са тежки, а зимите-много студени. В Плевен в неделя ще има валежи, колкото да освежат въздуха и температурите ще паднат до 28 градуса.

През месеца средната температура в България ще бъде 24.5 градуса според американците, а европейците дават с 1-2 градуса повече. Вървим към по-големи валежи. Чака ни топло, нормално юлско време, чакаме горещниците с повече валежи, очакваме перфектна зърнена реколта, заключи климатологът.

Интересна прогноза за Джулая направиха от Метео Балканс:

„Утре вечер ще бъде интересно над Западна България. За съжаление се повишава вероятността от градушки и силни пориви на вятъра.“

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?