Home » БЪЛГАРИЯ » Падне ли правителството Стефан Янев става Виктор Орбан за България!
Падне ли правителството Стефан Янев става Виктор Орбан за България!

Падне ли правителството Стефан Янев става Виктор Орбан за България!

България има тежък екзистенциален проблем и това е, че пред страната дълго време няма истинска и обединяваща национална цел. Колкото и да не бе безспорен, стремежът за влизане в Европейския съюз и НАТО изпълняваше тази роля в началото на 21. век.

Европейският път обаче се оказа трънлив. Българите не постигнаха така жадувания просперитет, а националните блага продължиха да се разграбват като в най-смутните времена на посткомунизма. Няколко пъти народът опита да намери своя нов водач, но не случи на месия. След първите седмици на надежда разочарованието вече започна да ерозира доверието и към наскоро родената коалиция, зачената като кабинет на промяната.

Кризата с цените на електроенергията и инфлацията, за които правителството засега не намира решения, пося семето на съмнението, че жадуваната промяна може и да не се случи. Войната в Украйна донесе и най-големия тест за политическата зрялост на новите управляващи.

Социолозите вече отчитат спад в доверието към несъвместимите един с друг малки партньори в коалицията БСП, ИТН и ДБ. Опозицията потърква ръце и очаква момента, в който някой ще хвърли кърпата и ще развали карето. Ако правителството обаче падне, печелившият може да е друг в лицето на Стефан Янев.

За разлика от Румен Радев, който като държавен глава няма право да влияе на изпълнителната и законодателна власт, от вчера бившият служебен премиер е свободен да направи партия, с която да поиска властта. С поведението си от последните дни Янев смело влиза в обувките на политик, за какъвто българите отдавна мечтаят – уравновесен, уверен, без зависимости и напълно честен за крайните си цели. Янев ясно заяви идеята, че националните интереси трябва да са на един кантар с общностните.

Политолози: Стефан Янев събаря Киро от раз, става новия премиер на България!

Да, националният протекционизъм във всичките му форми е забранен в Съюза, но именно той превърна унгарския премиер Виктор Орбан в един от силно подкрепяните държавни мъже на Стария континент. Много от думите във вчерашното видеообръщение на Стефан Янев звучат като заявка за подобна консервативна и прагматична позиция, в която националната идентичност и интересите на България са над всичко.

„Националният интерес трябва да бъде защитен, включително и в многостранните формати, в които участваме. Тези формати не следва да детерминират, да определят интересите ни, те са единствено инструментариум и механизъм за реализирането на нашите интереси. Невинаги решенията, които се взимат в съюзни формати, са правилни и добри за България“, каза Стефан Янев.

С тези думи той показа, че има ясен план как да спечели мнозинството българи на своя страна. Стига да реши…

Източник: Единна България

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?