Новините на фокус
Home » ЗА ДАМИТЕ » Патладжани в буркани – баба ги правеше така! Цяла зима на тях караме, безумно са вкусни:
Патладжани в буркани - баба ги правеше така! Цяла зима на тях караме безумно са вкусни:

Патладжани в буркани – баба ги правеше така! Цяла зима на тях караме, безумно са вкусни:

През зимата заготовките от летни сезонни зеленчуци ще бъдат отлично допълнение към всяко хранене.

Патладжаните, пълнени с пикантна зеленчукова салата са една от най-вкусните зимнини, които някога ще опитате. Винаги, когато вадя бурканче, си спомням за баба, от която имам рецептата.

Сочни, пикантни и безумно вкусни – невъзможно е човек да спре да ги яде! Заповядайте – рецептата за бабините Патладжани в буркани :

Бабините пълнени патладжани в буркани

Продукти:

  • патладжани – 3 кг;
  • домати – 1 кг;
  • люта чушка – 5 бр.;
  • магданоз – 1/2 връзка;
  • чесън – 1,5 глави;
  • оцет – 2,5 ч.л.;
  • лимонова сол – 2 супени лъжици;
  • захар – 1 с.л
  • саламура – 3,5 с.л. (от зеленчуковата плънка)

Приготвяне:

Сварете патладжаните за 12-13 минути и оставете на масата, докато изстинат напълно.

Докато патладжаните изстиват, пригответе салатата, с която да ги напълните. За целта нарежете лютите чушки, магданоза, чесъна и доматите. Овкусете салатата с оцет, захар и лимонова сол, което ще придаде специален вкус на зеленчуците.

домати с люти чушки

Направете надлъжен разрез в центъра на всеки патладжан и леко натиснете месестата част с ръце, за да освободите място за плънката.

пълнене патладжани

Напълнете патладжаните с готовата салата.

Завържете заготовките с конец.

заготовка патладжани

Готовите патладжани се поставят в 2-литрови стъклени буркани и се заливат със сока, останал от зеленчуковата салата.

патладжани в буркани

Във всеки буркан добавете 1 супена лъжица сол, 100 мл оцет и още няколко скилидки чесън.

патладжани в саламуриа

Приготвените по този начин патладжани се съхраняват перфектно през цялата зима.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?