През зимата заготовките от летни сезонни зеленчуци ще бъдат отлично допълнение към всяко хранене.
Патладжаните, пълнени с пикантна зеленчукова салата са една от най-вкусните зимнини, които някога ще опитате. Винаги, когато вадя бурканче, си спомням за баба, от която имам рецептата.
Бабините пълнени патладжани в буркани
Продукти:
- патладжани – 3 кг;
- домати – 1 кг;
- люта чушка – 5 бр.;
- магданоз – 1/2 връзка;
- чесън – 1,5 глави;
- оцет – 2,5 ч.л.;
- лимонова сол – 2 супени лъжици;
- захар – 1 с.л
- саламура – 3,5 с.л. (от зеленчуковата плънка)
Приготвяне:
Сварете патладжаните за 12-13 минути и оставете на масата, докато изстинат напълно.
Докато патладжаните изстиват, пригответе салатата, с която да ги напълните. За целта нарежете лютите чушки, магданоза, чесъна и доматите. Овкусете салатата с оцет, захар и лимонова сол, което ще придаде специален вкус на зеленчуците.
Направете надлъжен разрез в центъра на всеки патладжан и леко натиснете месестата част с ръце, за да освободите място за плънката.
Напълнете патладжаните с готовата салата.
Завържете заготовките с конец.
Готовите патладжани се поставят в 2-литрови стъклени буркани и се заливат със сока, останал от зеленчуковата салата.
Във всеки буркан добавете 1 супена лъжица сол, 100 мл оцет и още няколко скилидки чесън.
Приготвените по този начин патладжани се съхраняват перфектно през цялата зима.