Home » ЗА МЪЖЕТЕ » Полейте доматите с мляко днес и вижте какво ще стане утре – Златен съвет от опитен фермер
Полейте доматите с мляко днес и вижте какво ще стане утре - Златен съвет от опитен фермер

Полейте доматите с мляко днес и вижте какво ще стане утре – Златен съвет от опитен фермер

Отличен естествен тор и най-добрият пестицид срещу листни въшки.

 Освен водата, от която най-много се нуждаят, от време на време можете да поливате растенията с прясно мляко. Ето защо е добре това:

1. Отличен тор

Калцият, съдържащ се в млякото, помага за укрепване на растенията, а други минерали и витамини ги предпазват от болести, които най-често засягат растенията.

прясно мляко за доматите

2. Обеззаразител

Използването на мляко допринася за обеззаразяването на повърхността, която се нуждае от такова третиране, особено ако знаете, че почвата преди това е била обработена с вещество.

3. Помощ за профилактика на гъбични заболявания

За борба с гъбичните заболявания на растенията напръскайте повърхността на растението с мляко (при стайна температура).

Смесете една чаша мляко с 2-3 чаши вода, за да постигнете максимален ефект. Пръскайте листата с този разтвор на всеки 10 дни. За да сте сигурни, не забравяйте винаги да го използвате в началото на сезона.

млечен разтвор за листа

4. Подобрява качеството на почвата

Почвата абсорбира мазнини и витамини от млякото, което значително подобрява качеството й. Някои хора твърдят, че са имали страхотни резултати с мляко на прах, поръсено директно върху почвата или разтворено във вода.

5. Предпазва доматите от плевели и болести

За да защитите доматите от плевели и болести, направете разтвор от 1 чаша мляко и 9 чаши вода и поливайте доматите с този разтвор до средата на лятото.

мляко за разсада

6. Предпазва от листни въшки по растенията

Листните въшки са неизбежни при разлистването на младите растения, а те особено обичат розите и доматите. Кравето мляко е особено ефективно за отблъскване на листни въшки от растенията. Напръскайте ги с млечен разтвор в съотношение 1:2 или 1:3.

7. Мляко и меласа

Само млякото може да бъде много полезно в градината. Ако обаче се смеси с меласа, става още по-ефективно. Тази смес прави растенията по-силни и също така предотвратява растежа на плевелите.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?