Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » Полицаите вече ще вземат 1600 лева, а шефовете им – колкото депутатите
Полицаите вече ще вземат 1600 лева а шефовете им – колкото депутатите

Полицаите вече ще вземат 1600 лева, а шефовете им – колкото депутатите

Полицай без висше образование вече ще взема 1186 лв. Това е със 108 лв. повече, отколкото досега. За служителите с висше образование пък сумата на основната заплата вече ще е 1599 лв., а досега те се разписваха срещу 1454 лв.

Новите нива на заплатите в МВР са предвидени в промени на наредбата за основните възнаграждения във вътрешното министерство, които са публикувани за обществено обсъждане. Те се налагат заради допълнителните 150 млн. лв. в бюджета, за да се вдигнат възнагражденията в МВР с 10% от 1 август, пише 24 часа.

Общо средствата за персонал в министерството през тази година ще са около 2,17 млрд. лв.

Срещу тези допълнителни средства депутатите задължиха министъра на вътрешните работи да внесе в срок до 1 септември доклад за структурните промени в МВР. Нова, по-висока заплата вече ще взема и главният секретар. Неговата заплата от 1 август вече е 5940 лв. Така Петър Тодоров вече ще взема повече от депутатите, чието основно възнаграждение е 5661 лв.

Неговият заместник Станимир Станев пък ще получава максимум 5364 лв. През октомври миналата година единствено техните заплати бяха вдигнати. Тогава бе определено главният секретар да се получава 5400 лв., а заместникът му – 4876 лв.

Директорите на петте главни дирекции – “Национална полиция”, “Борба с организираната престъпност”, “Гранична полиция”, “Пожарна безопасност и защита на населението” и “Жандармерия, специални операции и борба с тероризма”, пък ще вземат 3659 лв., предвиждат промените в наредбата.

Заплатата на директора на СДВР Любомир Николов вече е 3115 лв., а шефовете на деветте райони управления в столицата ще получават по 2687 лв.

Директорите на областните дирекции на МВР ще са с възнаграждения между 2839 и 3048 лв. според категорията.

Заплатата на полицейски инспектор ще е между 2437 и 1885 лв. според степента му. За началник на отдел ще е 2878 лв., а за сектор – 2600 лв. Шефът на група ще получава 2256 лв.

Директорът на столичната дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” месечно ще получава 2982 лв.

Нови заплати ще има и в МВР болница в София, както и в центровете за рехабилитация в Банкя, Варна, Хисаря и медицинските служби. Така най-ниското възнаграждение за лекарите, зъболекарите и медицинските сестри ще е 1197 лв. А според длъжността максимумът може да расте.

Така горната граница за лекар, който е професор, е 2174 лв.

Ректорът на Академията на МВР Иван Видолов също ще има нова заплата. От 1 август тя ще е 2965 лв.

Професорите в академията ще получават 2625 лв., а доцентите – с около 100 лева по-малко. Заплащането на асистентите ще е 2182 лв., а на главните с 200 лв. повече.

За квалифицираните работници минималната заплата е 780 лв., а максималната 1156 лв. Такива са бояджиите, бръснарите и фризьорите, готвачите, монтьорите, шофьорите и огнярите. Толкова ще взема и сарачът – занаятчия, който обработва кожи и изработва принадлежности за езда като седла за кон, хамути, юзди, юлари, кожени дисаги, кесии.

Гледачите на конете и кучетата обаче ще се разписват между 780 и 1022 лв. Такава е заплатата и за камериерките, перачите, общите работници, санитарите, пазачите, чистачките и спасителите на плажа.

С други промени пък се вдигат и допълнителните възнаграждения в МВР. При тях ръстът е двоен – от 190 на 380 лв. Такива допълнителни възнаграждения има например за разследващите полицаи, като при тях процентът варира в зависимост от това къде работят – в София, Пловдив, Варна, Бургас, добавката е по-висока, а в останалите е по-ниска.

Предвиждат се различни размери на добавки и за други дейности и служители. Те се дават за звената, които се занимават с антитероризъм, дават се и за постова работа, за конвоиране, за пожари, спасителни дейности и други.

Отделите “Киберпрестъпност” и “Специални операции” на ГДБОП имат най-високия процент добавка – 230 на сто.

Флагман

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?