Горещи новини

Природата ни е благословила с този лек – едно от най-ценните средства на всички времена:

Природата ни е благословила с този лек - едно от най-ценните средства на всички времена:

Сместа от мед и семена от коприва е позната от векове и се използва като лек за много здравословни проблеми. Най-известното й приложение е за укрепване на имунитета и прочистване на кръвта и организма като цяло.

Семената от коприва в комбинация с мед могат да лекуват различни инфекции на пикочните пътища, а също така се препоръчва при проблеми с храносмилателния тракт и лошо усвояване на храната (подуване на корема, газове, оригване и др.).

Натуралният пчелен мед в комбинация със семена от коприва е едно от природните средства с най-висока концентрация на желязо. Този напълно натурален препарат позволява най-голямо усвояване на желязото, което е от голямо значение за лечението и профилактиката на анемията.

семена от коприва

Можете да наберете семена от коприва в природата и да ги консумирате пресни като добавка към салати или да ги поръсите върху маслото за хляб, а можете да ги консервирате и да приготвите сместа с мед. Ако не можете сами да си набавите семена от коприва, то можете да си ги набавите от билковата аптека.

Когато сте приготвили сместа, съхранявайте я в стъклен буркан, който трябва да увиете с алуминиево фолио, и трябва да приемате една до две чаени лъжички от нея на ден преди хранене. Можете да използвате сместа и като вкусен крем за филийки или бисквити.

чист мед

РЕЦЕПТА – СЕМЕНА ОТ КОПРИВА В МЕД

Необходими съставки: 

  • 500 г натурален мед
  • 100 г смляно семе от коприва

Начин на приготвяне:

Преди да приготвите тази смес, най-добре е семената от коприва да се смелят предварително, защото така се усвояват най-добре и нямат онзи „пясъчен“ вкус в устата, който понякога се усеща.

В дълбока и широка купа добавете последователно двете съставки, за да ги смесите по-лесно. Накрая добавете изцедения сок от един лимон, след което сместа се разбърква добре, за да се балансира добре. Съхранявайте я в стъклен буркан и след два дни престояване можете да започнете приема.

семена от коприва в мед

Семената на копривата съдържат витамини C, B, D, E и K, желязо, калий, калций, магнезий, цинк, манган, мед. Може да се закупят от Билкова аптека или магазини за здравословни храни, а също така можете да си ги наберете и изсушите сами. Семената се събират през август.

Сместа се използва за:

  • укрепване на имунитета;
  • лечение на анемия и дефицит на желязо;
  • лечение на инфекции на пикочните пътища;
  • лечение на настинки и срещу алергични реакции;
  • има диуретично действие и насърчава изхвърлянето на излишната вода от тялото;
  • използва се и срещу нощно напикаване.

мед и семена от коприва

Има благоприятен ефект върху ендокринната система (щитовидна жлеза); укрепва зъбите и костите; лекува кашлица; лекува жълтеница; почиства черния дроб и кръвта; лекува ревматизъм и артрит; лекува болна простата и успокоява астма, помага и при възпаление на белите дробове.

Семената от коприва имат антибактериално и антивирусно действие, както и медът, който е един от естествените антибиотици. Лечебните свойства и ползите от меда са известни отдавна. В допълнение към лечебните си свойства, медът е отличен естествен консервант, така че идеално ще запази качествата на семето.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Природата ни е благословила с този лек – едно от най-ценните средства на всички времена:"

Какво мислите?