Новините на фокус
Home » ЗДРАВЕ » Просто правило „5-10-8“ държи сърцето във форма без хапчета
Просто правило „5-10-8“ държи сърцето във форма без хапчета

Просто правило „5-10-8“ държи сърцето във форма без хапчета

Сърдечносъдовите заболявания са най-опасният враг на всички хора в напреднала възраст.

Има как да се предпазим от тях с просто правило, известно сред медиците като „5-10-8“. Принципът е съвсем лесен за запомняне и ефективно предпазва сърцето и кръвоносните съдове от проблеми.

Числото 5 означава, че толкова плодове и зеленчуци трябва да се консумират всеки ден. Скорошно шведско проучване установи, че хората, които ядат най-малко 5 порции плодове и зеленчуци на ден, имат най-високи нива на антиоксиданти. В резултат на това при тях се намалява рискът от инфаркт с 20%.

Нектарините, сливите и прасковите съдържат много фенолни съединения, които предпазват от метаболитен синдром. Този синдром допринася за развитието на диабет и атеросклероза. По-добре е да се ядат различни плодове и зеленчуци, за да се осигурят на организма различни витамини и микроелементи. Става дума и за пресни, и за замразени плодове и зеленчуци. Числото 10 означава най-малко 10 минути физическа активност всеки ден.

Когато спортуваме от 60 до 90 минути седмично, можем да намалим риска от сърдечни заболявания с повече от 50%! И помнете, никога не е твърде късно да започнете. Дори и да сте на 60 или 80 години, движението подобрява здравето на сърцето. 10 минути бягане, плуване, колоездене или клякане и сърцето е защитено.

Числото 8 отговаря за съня. Ако липсата на сън стане постоянна, ние удвояваме риска от сърдечносъдови заболявания.

Проучванията показват, че хората, които спят по-малко от 6 часа, по-често са диагностицирани с анормална кръвна захар на гладно. Това е състояние, при което нивото на глюкоза в кръвта преди първото хранене е от 5,5 до 6,9 mmol/l. Това има неблагоприятен ефект върху сърцето. Пълноценният сън се състои от 8 часа почивка, казват лекари.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?