Горещи новини

Проф.Рачев попари всичките ни надежди за празниците с прогноза за следващите 10 дни:

Проф.Рачев попари всичките ни надежди за празниците с прогноза за следващите 10 дни:

С дъждовна и студена прогноза за наближаващите празнични дни (Лазаровден и Цветница ) попари надеждите ни за хубаво време климатологът проф. Георги Рачев.

В традиционната си рубрика за времето по бТВ експертът очерта доста мрачен сценарий, който едва ли ще се хареса на тези, които са планирали пътуване сред природата.

Чакат ни едно 10-ина дни по-хладно време от нормалното.

Ще бъде и много влажно. Дъждът обхвана цялата страна. Днес до сутринта в Самоков имаме 35 литра, в Банско – над 50, Пловдив – над 30 литра, като най-малко е валяло в Североизточна България. Причината за валежите и по-ниските температури е средиземноморски циклон. Така започна днешната си прогноза проф. Георги Рачев в ефира на bTV.

Снегът трябваше да започне предната вечер, но го отлагаме за довечера. В планините обаче, навсякъде ще си трупа сняг, такъв хубав, какъвто ни трябваше януари месец. Наскоро и във Варна видяха първия сняг, все пак, а в момента там е 9-10 градуса, продължи с прогнозата той. И предупреди:

Днес привечер ще вали почти навсякъде в България. Във високите котловинни полета ще прехвърчи сняг, но няма да образува покривка. Сняг ще натрупа днес и утре. Опасно е по проходите. Не само на прохода Петрохан, но и на Витиня има вероятност. Вчера на Рожен валя нормален сняг Трябва много да се внимава там!

Времето Петрохан

В София в сряда ще бъде най-студения ден. Опасни са минималните температури, особено когато спре да вали и се изясни. Изстиването ще доведе и на някои места до отрицателни температури. Има вероятност и да превали сняг, но без да образува трайна снежна покривка.

Времето София

От сряда до петък са опасни минималните температури. Бояна, Драгалевци и Златните мостове – там ще е сняг.

Много хора смениха гумите, както и е нормално през тази част от годината, а те още се оказват важни – особено на проходите. Непрекъснато трябва да се следи прогнозата за времето.

В Пловдив ще е по-топло, дори за Цветница ще е по-хладно. Ще настъпи захлаждане и в цяла България. В петък ще бъде по-ясно, но първата част на април ще е по-дъждовна и хладна.

времето Пловдив

В Смолян валежите ще продължат. Температурите ще бъдат по-ниски от нормалното за тази част от годината. А на Цветница можем да очакваме мокро време.

времето Смолян

Във Варна, освен морски бриз, днес и утре ще настъпи и този процес, които наблюдаваме в Западна България. Ще бъде хладно. Въздухът ще е по-студен, отколкото морската вода.

времето Варна

Под нормата е времето и във Велико Търново. Но поне не се наблюдава снеговалеж.

времето Велико Търново

Но в Дряново и в Габрово може и да видят тези дни някоя друга снежинка.

Във Видин вали дъжд и от вчера, като днес продължават, допълни проф. Георги Рачев. И завърши с не много оптимистичното: „Облаци, дъжд, това ще бъде засега. Ще видим по-нататък“.

Твоят коментар

Be the first to comment on "Проф.Рачев попари всичките ни надежди за празниците с прогноза за следващите 10 дни:"

Какво мислите?