Новините на фокус
Home » ЗА ДАМИТЕ » Проядох тиквички с тази вкусотия! Първо редиш на слоеве, а след това поливаш със заливката и печеш – малка фантазия!
Проядох тиквички с тази вкусотия! Първо редиш на слоеве а след това поливаш със заливката и печеш - малка фантазия!

Проядох тиквички с тази вкусотия! Първо редиш на слоеве, а след това поливаш със заливката и печеш – малка фантазия!

Наистина е толкова вкусно, че дори тези, които не обичат тиквички, прояждат, след като го опитат!

Слоеве пържени/печени тиквички в хубав „сандвич“ между кашкавал и шунка, залети със смес от яйца и сметана и запечени на фурна… Ще останете удивени от вкуса! Ето продуктите за тази невероятна вкусотия с тиквички:

Запеканка с тиквички, шунка и кашкавал

Продукти: 

  • 3 средно големи тиквички (може да опитате и с патладжани)
  • 3-4 яйца
  • 100 гр. брашно
  • 150-200 гр. пуешка шунка
  • 200 гр. кашкавал, моцарела или Едам
  • 180 гр. заквасена сметана с 12 % масленост
  • сол
  • суха подправка (вегета)
  • черен пипер на вкус

Приготвяне:

Обелете тиквичките, нарежете ги по дължина с нож на възможно най-тънки ленти. Посолете ги и ги оставете в гевгир да си пуснат сока. Половин час е достатъчен.

След изминалото време тиквичките ще пуснат сок, от който трябва да се отцедят, след което да се овалят в брашно. Междувременно загрейте олиото на умерена температура (по желание можете да ги запечете във фурната, върху хартия, поръсена с малко олио).

Запържете тиквичките до златисто кафяво. Изпържените тиквички се нареждат върху хартиена салфетка, за да попие излишната мазнина. Разбира се, по-здравословният вариант е този, ако ги изпечете на фурна, така че на който му харесва или му е по-лесно, нека ги приготви така.

Намажете вътрешността на огнеупорен съд добре с олио или масло (може да използвате и такива от алуминиево фолио, стъклени огнеупорни съдове или форма по избор, с по-малък размер).

След това се нареждат ред тиквички. Върху тиквичките се нареждат ленти шунка и настърган кашкавал. Продължете процедурата до изчерпване на материала. Получих три слоя, като последният слой завърших с шунка.

Разбийте заквасената сметана и яйцата, след което залейте тиквичките. Отгоре се поръсва с настърган кашкавал и се пече в загрята на 200 градуса фурна за около половин час. Сервирайте топло.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?