Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » Пържолите за 500 лв., „простият българин“ и наглите ресторантьори
Пържолите за 500 лв. „простият българин“ и наглите ресторантьори

Пържолите за 500 лв., „простият българин“ и наглите ресторантьори

Скандалът с трите скъпи пържоли за 500 лв. показва истинското лице на ресторантьорския бизнес у нас.

Едва ли масовият потребител ще се трогне от обясненията на ресторантьорите, както и на неколцина изтъкнати готвачи, втръснали до безкрайност с непрекъснатото си дефилиране по телевизиите. Да се чуди човек тези хора хващат ли черпак, остава ли им време за това от телевизионни изяви.

Да, можем да им се доверим, вероятно месото е точно такова, каквото казват. Но защо не го обявят и обяснят човешки, без гняв и агресия, без да се държат нагло.

Простоватият българин, видите ли, какво ли разбира от разни видове стекове, та пък и ще недоволства. Ами затова е сервитьорът, той общува с клиента, да му обясни, да му обърне внимание, че цената е за грамаж, а не за порция. Естествено, това не се прави, за хитреците е важно да вкарат клиента в капана и после да го изнудят да си заплати. А ако нададе вой, естествено, всички се обединяват, за да ни покажат колко прости клиенти сме. Защото на шеф готвача еди-кой си баща му само с рибай стекове го е отгледал.

А двата съюза на ресторантьорите и дума не обелват за ниския данък ДДС, с който се облажват. Ами това са нашите пари, общите, от нашите данъци. Защо да не ги даваме за социални дейности, а да отиват при ресторантския бизнес? Трудно им било на тях. А на нас да не ни е лесно? Като не можете да работите с нормален ДДС данък, затваряйте.

Ние, потребителите, сме гневни и ядни от тази реакция на някакви милионери със скъпи коли, дето, ако могат и по три кожи да ни смъкват, ще го правят, без да им мигне окото. Пък после се чудят защо курортите, хотелите, ресторантите са празни.

Превърнахте Черноморието в бетонна джунгла, скъпотия до шия, безобразно обслужване, далавери с олинклузива, всякакви български табиети в ущърб на клиента. За да станете милионери за едно лято. Затова избягахме по гръцките, турските, хърватските, че чак до албанските курорти. А вие си стойте тук, умилквайте се на властта за по-ниски данъци и си яжте стековете със сложните имена.

А, да, и вземете се пообръснете, подстрижете и поокъпете малко, преди да се наврете в обективите на камерите, за да ни разкриете колко сме прости. Пък вземете си и си внесете клиенти, образовани и разбиращи стек-терминологията. Ама за ДДС-то не сме съгласни да ви е ниско. Каквото за нас, това и за вас.

Дамян Николов, Бургас

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?