Home » ЗДРАВЕ » Родопският лечител Бойко Златев: Пийте мурсалски чай всеки ден за перфектно кръвно!
Родопският лечител Бойко Златев: Пийте мурсалски чай всеки ден за перфектно кръвно!

Родопският лечител Бойко Златев: Пийте мурсалски чай всеки ден за перфектно кръвно!

Народен лечител е този, който иска да помага, а не да печалбарства. Да се занимаваш с билки, не е работа за всеки. Готов съм да помогна на всеки, който има нужда, казва един от най-известните родопски лечители Бойко Златев.

Който пие чай, не боледува, наричат мурсалския чай билка за всяка болка, обяснява билкарят. По думите му едно семенце от билката съчетава в себе си енергийната мощ на Родопите. „Няма нищо по-хубаво от чаша мурсалски чай и мисля, че е задължително във всеки дом да има китка от това вълшебно растение.

Освен укрепващо и тонизиращо то действа антианемично и антимикробно, намалява и кръвното налягане“, разказва мъжът и препоръчва билката на всички пенсионери.

Доказано е, че мурсалският чай е антиоксидант, съдържа желязо, мед, цинк, кобалт, калий, магнезий и натрий, лекарите го препоръчват за лечение и на болести на дихателната система.

„Едно стръкче от билката се поставя в 250 мл вода и се загрява до кипене. Ври 5 минути до появата на златист цвят. Прецежда се и се пие подсладен най-вече с мед. Най-полезен е чаят, когато стръкчето се използва еднократно“, казва още лечителят.

Най-добрите лечебни успехи се постигат с прясно набрани билки, категоричен е Бойко Златев. Човек може да си ги набере още в ранна пролет, чак до ноември. Някои от тях се намират и през зимата под снежната покривка, ако преди това си забелязал местонахождението.

За през зимата може да се приготви един неголям запас от изсушени билки. Трябва да ги берем във време, когато са най-лековити. При цветчетата това е в началото на цъфтежа, при листата – преди и по време на цъфтенето, корените се изрязват в ранната пролет или през есента, а плодовете се събират по време на зреенето.

Берат се само здрави растения, чисти от паразити. Билките се събират в слънчево време, когато росата е преминала. Да се избягват пластмасови съдове и консервни кутии. Най-добре е да имаме билки само за една зима, с времето те губят лечебните си свойства.

Според Бойко Златев едно от най-полезните растения за възрастните хора е копривата – сушена, прясна и под формата на чай. Може да се използва всекидневно.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?