Home » ЗА ДАМИТЕ » Само за майките на момчета: 9 сурови истини, които трябва да знаете
Само за майките на момчета: 9 сурови истини които трябва да знаете

Само за майките на момчета: 9 сурови истини, които трябва да знаете

Имам трима сина и нито една дъщеря. Когато моите момчета бяха малки, редовно ме питаха: „А не искате ли дъщеря? Ще пробвате ли пак?“

Хората се обиждаха, когато им отговарях, че вече си имам достатъчно деца. Сякаш да имаш само синове е нарушение на вселенския ред. Като майка на момчета ми казваха: „Когато майка ми се разболя, сестрите ми се грижеха за нея. Вашите синове няма да го направят за вас“. „Охо! Три момчета — провървяло ти е“ (учител иронично пред моите момчета).

Понякога поразена мълчах, понякога давах дръзки отговори. Сега след години трябва да призная, че да бъдеш майка само на синове има своята прелест, своите уникални възможности и преимущества.

Вие сте първата им любов

Дори не трябва да спорим за това. Вие от пръв поглед обичате своите синове, а те — вас, в най-здравия смисъл на думата. Сестра ми има само дъщери и се учудва, когато моите момчета късат за мен цветя или ми галят косите. Те се учат как да обичат жените и да бъдат любимата жена благодарение на вас.

Ще съжалявате за много неща

Аз например виках. Често. Между моите момчета разликата във възрастта е малка и енергията им беше извънредна, а пък аз нямам търпение. Трябваше да си дам време да си поема дъх, за да се държа в ръце.
Ще си представяте своята дъщеря

Ще си фантазирате за това каква щеше да бъде тя. Понякога ще виждате малко момиченце и ще си мислите: „О, тя е точно такава, каквато щях да имам аз!“ — и ще съжалявате, че това не е така. Но не се тревожете. Това ще мине, гарантирам.

Няма да имате драматични отношения

Много съм благодарна за това, че ме избави от драмата да бъда майка на дъщеря. Всичкото това: той казва това, а тя каза онова, тези сълзи и лошо настроение… момчетата имат своите нюанси, но не приемат така близо до сърцето въпросите със своите връстници.

Синовете са комфорт

Имам предвид, може би ще откриете, че именно възпитаването на момчета подхожда на характера ви. Аз например много ценя личното си време: маникюр, фризьор, попинг. Но, ако имах дъщеря, трябваше да се занимавам с всичко това заедно с нея!

Веднъж синът ми ме съжали: „Ако имаше дъщеря, нямаше да ти се налага да ходиш сама на маникюр!“ Той не знаеше, че се радвам на тези редки възможности да принадлежа сама на себе си.

За тях вие сте образец на жената

Никога не е късно да покажете на синовете си как искате да се отнасяте към вас: с уважение, с добрина, как искате да се отнасят към бащата, към света като цяло. Момчетата, чиито майки са силни и уважават себе си, ще търсят такива жени и ще бъдат техните добри партньори.

По-малко ще се безпокоите за безопасността им

Пак ще се тревожите, но по-малко. Ето например наскоро 20-годишният ми син се прибра след полунощ с Uber-такси. Щях ли да позволя на дъщеря си да седне нощем в колата на непознат? За нищо на света!

Момчетата могат да се въвлекат в друг вид неприятности и също да станат жертви, но сексуалното насили касае преди всичко девойките. Аз, разбира се, също се безпокоя за своите момчета, но по-малко. И ги уча, разбира се, да се отнасят уважително към момичетата.

Всичко винаги ще бъде пак така

Задъхвате се от нежност, когато ги гледате как спят? Така ще бъде и занапред. Сърцето ви подскача, когато влизат в стаята? Обичате тромавите им прегръдки? Проверено, така ще бъде винаги. Те винаги ще бъдат вашите малки момчета, на колкото и години да са. Моят голям син е 190 см висок, но все още виждам розовите бузи на малко дете, когато го поглеждам.

Приемете предизвикателството

Да отгледаш хубав мъж е прекрасна и почтена задача. Мъж, който е вежлив, добър и грижовен, отнася се с любов към жените и децата, който ще стане любящ и верен съпруг. Това е много отговорна задача и имате възможност да се справите с нея. Радвайте се за което! Хващайте се за работа и очаквайте благодарност от тези, на които в живота ще им бъде комфортно да живеят, работят и да обичат сина ви.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?