Новините на фокус
Home » ЗА ДАМИТЕ » Само ние я правим с картофи – истинската мусака с патладжани е нещо уникално! Божествен вкус:
Само ние я правим с картофи - истинската мусака с патладжани е нещо уникално! Божествен вкус:

Само ние я правим с картофи – истинската мусака с патладжани е нещо уникално! Божествен вкус:

Мусаката е сред най-известните балкански ястия. Има я в гръцки, турски и… български вариант. Типично нашенският вариант на мусака е с кайма и картофи, а само можем да гадаем защо последните са добавени в рецептата – може би за „икономия“ на материал или за да я направим по-хранителна, кой знае.

Няма спор, че това е изключително любимо ястие на малки и големи, но ако опитате традиционната гръцка мусака с патладжани, ще останете приятно очаровани! Неземен букет от вкусове и аромати, който лесно не се забравя. А и да не говорим, че мусаката с патладжани и чушки е доста по-здравословна и диетична от тази с картофи.

Ето рецептата за божествената Мусака с патладжани :

Необходими продукти:

1 кг кайма
2 глави кромид лук
5 средно големи патладжана
черен пипер
сол – на вкус
6 домата
5 червени чушки
магданоз
зехтин
200 г кашкавал

Начин на приготвяне:

Всички зеленчуци се режат на колелца (патладжаните може и по дължина). Предварително накиснете патладжана в солена вода или просто поръсете кръгчетата със сол и изчакайте да се отдели горчивият сос. След това изплакнете хубаво и подсушете. В оребрен тиган запечете кръгчетата патладжан от двете страни, докато добият приятен загар.

В зехтин задушете лука, прибавете и каймата заедно със сол и черен пипер.

В намазнена тава започнете да редите патладжани, отгоре кайма, отгоре кръгчета домати и чушки (още по-добре, ако са печени), поръсете с малко олио и подправки. Редете така до изчерпване на продуктите.

Най-отгоре завършете с патладжани. Поръсете ястието обилно с магданоз и сложете да се изпече в умерена фурна.

Веднага след като извадите мусаката от печката, поръсете с малко рендосан кашкавал и върнете за 5 минути да хване златист загар.

Твоят коментар

About Admin Ko4

Какво мислите?