Новините на фокус
Home » ЗДРАВЕ » Сега му е времето: Докато люлякът цъфти, напълнете буркан с цветчетата и залейте с растително масло
Сега му е времето: Докато люлякът цъфти напълнете буркан с цветчетата и залейте с растително масло

Сега му е времето: Докато люлякът цъфти, напълнете буркан с цветчетата и залейте с растително масло

Завладяващото вълшебно ухание на люляк е невъзможно да се забрави! Нежният и сладък аромат на цъфтящи пролетни градини ни изпълва с приятни усещания. Но не всеки знае за лечебните свойства на красивите лилави цветчета. 

Оказва се, че обикновеният люляк може да помогне на тялото да се справи с много заболявания.

Люляков цвят

Лечебните свойства на люляка са известни на народната медицина от стотици години. Люлякът растял в изобилие в градините на благородниците на Османската империя. Смята се, че именно там растението е използвано за първи път за медицински и парфюмерийни цели.

Люлякът съдържа голямо количество аскорбинова киселина, етерични масла и флавоноиди, които имат положителен ефект върху тялото. Люлякът е отлично антипиретично, противовъзпалително и аналгетично средство.

От него се приготвят чай, масло, компреси и мехлеми, които са полезни при ревматизъм, ревматоиден артрит, ишиас, петни шипове и подагра. За съжаление, люляковото масло е почти невъзможно да се купи дори в специализирани магазини. Но можете лесно да го приготвите сами у дома.

люляково масло

Масло от люляков цвят

Цветовете на люляка трябва да се събират в гориста местност или извън града – далеч от индустриални зони и прашни пътища.

Необходими продукти:

  • свежи люлякови цветове
  • всяко растително масло без изразена миризма
  • 1 литров буркан с капак
  • чиста марля

Приготвяне:

Внимателно отделете малките цветчета от стъблата, напълнете буркана с тях.

люляк в буркан

Загрейте растително масло до 40 градуса и напълнете с него буркана с цветовете догоре.

люляково масло

Затворете съда с капак и оставете да кисне 2 дни.

Прецедете маслото през тензух, като добре изстискате цветчетата на люляка.

Загрейте маслото отново и добавете прясна порция цветове, оставете ги да се накиснат още 2 дни.

Повтаряйте процедурата, докато получите достатъчно ароматно масло.

С това масло трябва да разтриете челото и слепоочията си при мигрена, втрисане, да масажирате възпалени стави при ревматизъм и други заболявания на органите на движение. Опитайте да добавите този продукт към крем, лосион, шампоан и балсам – ще обогатите козметиката си с този очарователен аромат и ценни вещества.

люляково масло лечение

Днес съвременните билкари все още използват масло от люляк за лечение на обриви, слънчеви изгаряния, малки порязвания и ожулвания и други кожни заболявания като пъпки, акне и циреи. Ако добавите масло към почистващите продукти, тогава свеж аромат ще изпълни цялата къща.

Това масло лекува бронхит, настинка, тонзилит, грип и се използва за инхалации. Люлякът облекчава стреса и всички видове нервни разстройства, повишава сексуалното желание при жените и мъжете.

Маслото от цвят на люляк подобрява състоянието при разширени вени. За целта компрес от памучна кърпа, напоена с люляково масло, се прави през нощта, като се увива с прозрачно фолио отгоре. Тези процедури са особено ефективни в комбинация със специални упражнения за кръвоносните съдове.

Твоят коментар

About Admin Ko4

Какво мислите?