Home » KO4 STORY » Смразяваща кръвта СНИМКА от Втората световна война разтърси мрежата! (ВИДЕО)
Смразяваща кръвта СНИМКА от Втората световна война разтърси мрежата! (ВИДЕО)

Смразяваща кръвта СНИМКА от Втората световна война разтърси мрежата! (ВИДЕО)

Една иконична снимка от Втората световна война е запечатала момента, в който „Ком-бат“ Алексей Еременко води своите хора на контраатака срещу германските военни в близост до Ворошиловград (днешен Луганск, Украйна), узна ko4.

Това е една снимка, която мнозина от нас са виждали. Но освен че е символична за този период, зад нея се крие още един факт, който малцина знаят – няколко минути, след като е заснета, командирът на нея умира.

Смразяваща кръвта СНИМКА от Втората световна война разтърси мрежата! (ВИДЕО)

Авторът на снимката е Макс Алперт.

Съветският репортер и фотограф не знае името на военния, когато заснема момента и дава на снимката името “Ком-бат” (съкращение от съветското звание командир на батальон).

Самоличността на мъжа е разкрита 23 години по-късно от овдовялата му съпруга.

Снимката е заснета на 12 юли 1942 г. в село Хорошее, в близост до Ворошиловград (днешен Луганск, Украйна).

В тази област е действал 220 пехотен полк от четвърта пехотна дивизия на Съветската армия.

По това време Червената армия води кървави битки с военните сили на страните от Оста.

Снимката е направена на военния фронт между реките Луган и Лозова, а фотографът я заснема от окоп на отбранителната линия на фронта.

Германските военни тъкмо са започнали атака след обичайните въздушни нападения и бомбардировки. Алперт вижда командира от Червената армия и се надига, за да улови символичния момент, в който той повежда хората си на контраатака.

В този същ момент лещата на камерата се спуква и репортерът установява, че лентата е може би загубена. Със счупена камера той заляга в окопа и само няколко минути по-късно чува: „Ком-бат е убит!!!“.

Оказва се, че лентата на Макс Алперт не е погубена и така 23 години по-късно става ясно кой е „Ком-бат“ – Алексей Еременко.

През май 1965 г. съпругата и децата на Еременко виждат снимката на първа страница на вестник „Правда“- юбилейно издание, посветено на 20 години от победата над нацистка Германия и веднага разпознават изгубения във войната съпруг и баща.

Източник: vesti.bg

Твоят коментар

About Ивана Александрова

Какво мислите?