Горещи новини

Стефка Берова със 190 лева инвалидна пенсия

Стефка Берова със 190 лева инвалидна пенсия

Хаосът с пенсиите по ТЕЛК не е подминал и легендата на българската музика Стефка Берова.

80-годишната естрадна звезда се ожали, че след ходенето по мъките, разправиите с бумащина и висенето на опашки инвалидната пенсия, която й е присъдена, възлиза на мизерните 190 лева.

Берова от години страда от диабет, доказан от ТЕЛК комисия, заради което й се полагала инвалидна пенсия. Размерът на сумата обаче е повече от унизителен и с тези пари певицата твърди, че не може да си купи дори половината от лекарствата, които й се налагало да пие всеки месец.

„Първоначално се пенсионирах след 1989 г. с пенсия от 46 лв. После с болестта диабет ми се увеличи на 190 лв. Как да докажеш на държавата, че си работил толкова години за нея? Как? Когато правихме концертите, ние сме си плащали данъци. Не можеш да получиш хонорар, без да ти удържат към държавата, към „Концертна дирекция” и към мястото, на което отиваш на турне.

И накрая къде изчезнаха тези документи?

Едната част изгоряла, а другата наводнена! И сега трябва един на друг да си доказваме, че сме работили заедно, за да докажем на държавата, че нещо сме правили в онзи период”, гневи се обичаната от поколения наред певица.

Именно от огорчение още преди години тя реши да си тръгне от България и да замине при дъщеря си Косара в Италия, хем за да бъде край нея и внучето си, хем да могат да си помагат. „Ако не е тя, не знам как ще се справя”, категорична е естрадната звезда.

На 3 май миналата година тя отпразнува 80-годишен юбилей, но не получи персонална пенсия за принос и заслуги от държавата по случай големия повод. В България Стефка е загубила желание да се прибира. Идва си през лятото за кратко, а вече не й се правят и концерти, макар публиката да я обича и почитателите й непрекъснато да я питали кога ще могат да я видят на сцена отново.

„Когато някой ще направи така, че ние от естрадата да не се срамуваме нито от пенсиите, нито от това, че няма къде концерти да изнасяме. Ето сега безбожни са наемите в тези зали, как да пеем, ако не направим т. нар. „колаборация” – да се изсипем всички певци. Аз единствения концерт, който правих самостоятелно в НДК, куп пари дадох за него”, възмущава се певицата.

В Рим тя разкрива, че живее спокойно. Успяла да създаде добри приятелства, но най-много време посвещавала на внука си Максим, който скоро ще навърши 7 годинки. В Италия децата тръгват на училище по закон още на 5-годишна възраст, затова Берова вече помагала на наследника си с уроците.

Твоят коментар

Be the first to comment on "Стефка Берова със 190 лева инвалидна пенсия"

Какво мислите?