Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » Съвети от експерт: Ето кое е най-качественото кисело мляко на пазара
Съвети от експерт: Ето кое е най-качественото кисело мляко на пазара

Съвети от експерт: Ето кое е най-качественото кисело мляко на пазара

От десетилетия киселото мляко е обявено за един от най-здравословните и полезни продукти за човешкото здраво.

Ако е с добро качество, то действа като естествен пробиотик, който дава необходимите „оръжия“ на нашата имунна система, а както знаем, тя е на 70% зависима от чревната микрофлора.

Киселото мляко е богато на пробиотици, протеини и калций, много важни за здравите кости, мускули и нерви.

Приготвено чрез добавяне на уникалните за българските ширини бактерии – lactolacillus и bifidobacteria, към прясното мляко, киселото мляко е същински еликсир на младостта.

Как да изберем най-полезното кисело мляко :

Купете натурално кисело мляко без подсладители, плодови сиропи, шоколад и др. Всички те са вкусни, но за съжаление съдържат много захар и изкуствени аромати.

Десертните йогурти не трябва да се дават на деца и бременни жени. По-добре е да закупите натурално кисело мляко и да добавите към него плодове.

Проверете съдържанието на мазнини. Някои кисели мляка се произвеждат от мляко със съдържание на мазнини от 1,5-6%, но има и такива, които не съдържат мазнини. Последните са лишени от ценни мастноразтворими витамини, като А, D, Е и К. Освен това, калцият в такива йогурти се абсорбира много по-зле. Поради този факт е по-добре да купувате храни с ниско съдържание на мазнини (1,5 – 2,5%), отколкото тези без мазнини, препоръчват диетолози.

Обърнете внимание на броя на млечнокиселите бактерии в състава. Някои йогурти съдържат ацидофилни бактерии (обитават тънките черва), докато други съдържат бифидобактерии (те живеят в дебелото черво). Последните са по-добри. Бифидобактериите в млечната среда не се умножават, те се добавят към продукта и с течение на времето умират. Колкото по-прясно кисело мляко, толкова повече бифидобактерии има в него.,

Помислете за срока на годност. Това е основният индикатор за естествеността на продукта. Изберете мляко, което имат кратък срок на годност – 14 до максимум 30 дни. То съдържа повече живи бактерии.

Най-полезно е природното кисело мляко, което може да се приготви у дома.

„Добре е да включите кисело мляко в състава на закуската“, – съветва Светлана Фус.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?