Home » ЗА ДАМИТЕ » Това може да ви спаси живота! Ето какво се прави ако видите мечка:
Това може да ви спаси живота! Ето какво се прави ако видите мечка:

Това може да ви спаси живота! Ето какво се прави ако видите мечка:

„Ако мечка ви нападне, най-адекватното, което може да направите, е да легнете по корем и да покриете врата си с ръце, за да го предпазите. Разтворете широко краката си, за да е по-трудно за мечката да ви обърне по гръб и да получи достъп до меките ви органи. Останете неподвижни, докато мечката напусне района.“

Тези любопитни препоръки разпространяват от регионалната екоиспекция във Велико Търново, като се позовават на информация от организацията за диви животни WWF – България.

В района все повече зачестяват случаите на диви хищници, които навлизат в населени места и доближават домовете на хората. Затова и екоинспекторите решават да посъветват човеците как да действат при среща с горско животно.

Друг интересен съвет е, че ако мечката се изправи на задните си крака, не означава задължително, че е агресивна, защото това е форма на комуникация, с която животното демонстрира сила или любопитство.

Изправената мечка може просто да иска да демонстрира сила

„Ако видите мечка, не се приближавайте до нея. Скъсяването на дистанцията е предпоставка за инциденти. Не подхвърляйте храна! Мечките лесно се учат от „положителния“ опит и привикват към достъпно ядене. Но те и други диви животни, които са хранени от хора, могат да станат агресивни и опасни и това в крайна сметка да доведе до тяхното отстраняване от институциите.

Ако мечката започне да издава звуци или изглежда враждебна, продължете да се отдалечавате бавно, но в никакъв случай не трябва да бягате. Това ще я накара да ви възприеме като плячка“, съветват още екоинспекторите.

Според природозащитниците е груба грешка и неправилно разпространена информация, че ако вдигате повече шум, мечката ще избяга. Не трябва също така да опитвате да я гоните с бомбички и пиратки.

„Никога не заставайте между майката и нейните мечета и не се опитвайте да се приближите до тях! Вероятността за нападение се увеличава, ако мечката ви възприеме като заплаха за малките си“, добавят от WWF – България.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?