Home » СВЯТ » Той спасил 600 еврейски деца от нацистите. И Бог му подарил 107 години живот
Той спасил 600 еврейски деца от нацистите

Той спасил 600 еврейски деца от нацистите. И Бог му подарил 107 години живот

Директор на семинария в Холандия, спасил стотици еврейски деца от нацистите, починал на възраст от 107 години.

Йохан Ван Хулст, станал по-късно холандски сенатор, спасил над 600 деца в Амстердам по време на Холокоста. Той бил признат за Праведник на света – с това почетно звание се награждават неевреите, спасявали евреите от нацистите. Министър-председателят на Израел Бенамин Нетаняху отдал почести на Ван Хулст в хода на своята визита в Холандия през 2012 година, като му казал:

“У нас казват: спасявайки един живот, спасяваш цяла вселена. Вие сте спасили стотици вселени. Искам да Ви благодаря не само от името на еврейския народ, но и от името на цялото човечество”.

праведник-на-света

Ван Хулст бил директор на протестантско училище, което се намирало срещу детска градина, в която нацистите временно задържали деца преди да ги изпратят към концентрационен лагер.

Когато децата ставали твърде много (всички деца по-малки от 12 години нацистите разделяли от родителите им) ги премествали в училището на Ван Хулст. Ван Хулст измислил хитроумна схема, за да скрие децата из целия град. Често ги пренасяли в торби и кошове за пране. Той не посочвал имената на тези еца в документите, за да не попаднат в нацистите. Например, ако в училището помещавали 30 деца, той записвал само 25.

През 1943 година инспектор от холандското министерство на образованието го попитал под бдителния поглед на есесовците:

– Това еврейски деца ли са?

Ван Хулст отвърнал:

– Не мислите, че ще ви отговоря, нали?

Инспекторът му подал ръка и му казал:

– За Бога, бъдете внимателни.

През 1945 година все пак трябвало да се крие, защото един колаборационист съобщил на немците за неговите действия. След войната от 1956 до 1981 година той служил в сената от партията на християндемократите.

Но Ван Хулст до края на живота си смятал, че е направил твърде малко. През 2015 година той заявил:

“Ако трябва да съм честен, мисля само за това, което не съм успял да направя. За онези хиляди деца, които не можах да спася”.

Само в Холандия има над 5000 Праведници на света. Повече има единствено в Полша.

Твоят коментар

About Иван Ангелов

Какво мислите?