Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » Трябва да ги имате! Иконите, които носят послание за здраве
Иконите които носят послание за здраве

Трябва да ги имате! Иконите, които носят послание за здраве

Всички ние в България си честитим по повод и без повод живот и здраве. „Здраве да е”казваме, пожелаваме винаги здраве преди щастието, защото знаем, че второто е следствие.

В този смисъл, в православната вяра има светци, които са покровители на здравето и като такива те се изобразяват в иконостасите на най-различни черкви.

Много често има параклиси кръстени на тези светци, в които хората отиват конкретно за здраве и там за разлика от големите православни храмове първото, което виждат е иконата на конкретния светец. Ето и светиите, които се изобразяват върху икони и които са свързани със здравето.

В християнския свят, макар да има йерархия в представянето на образите, не е редно да се степенуват по важност иконите, защото всяка една е частица от образа на Божието слово и същност.

По известност обаче, свети Йоан Кръстител е първия, който може да се спомене като покровител на здравето. Не случайно в народната култура 25 юни (Еньовден) се свързва със събирането на билки, които лекуват хората от болести през цялата година.

Друг голям светец на православната църква, който се свързва със здравето е св. Антон. Неговият образ се смята за изключително целителен срещу психични заболявания, затова в България са останали и няколко по-малки черкви, в които има негова икона, и дори са наименувани на него. В една от черквите дори са останали следи от веригите, за които се завързвали хората с по-тежки ментални проблеми, докато не получат изцеление.

Свети Козма и Дамян, познати като безсребреници също са сред покровителите на здравето.

В житието им има множество истории как по чудодеен начин са лекували хора приживе и как мистериозно се появявали и са лекували хора дори в съня им.

При положение, че търсите икони, които да носят послание за здраве, можете да изберете една от тези със споменатите светци, но със знанието, че посланието е скрито и то е свързано директно с вярата на всеки, който би искал да има такава икона в дома си.

Твоят коментар

About Тодор Тодоров

Какво мислите?