Харесвате ли пица? Ние – много! Ето защо рецептата, споделена с мен от моята свекърва, живееща в Неапол, дойде точно на време.
И тази рецепта не е самата пица, а тестото за нея. Знаете ли, че тайната на апетитната пица е не само в пълнежа, но и в успешната основа? Основата на брашното по тази рецепта е тънка и много мека, а самото готвене не отнема много време и не изисква много сила или специални кулинарни умения.
Как се прави тесто за пица по рецепта на КОЧ
Днес ще ви разкажем как да правите тънко, вкусно и меко тесто за пица у дома. Сега домашното ми печене не е по-лошо от това, което опитахме в Италия!
СЪСТАВКИ
400 гр. пшеничено брашно
0,5 ч. л. сол
8 гр. суха мая
1 супена лъжица захар
2.5 ч. л. зехтин
220 мл. вода
малко брашно и масло за работа с тесто
ПОДГОТОВКА
Смесете брашното със сол, след това го изсипете на масата или в купа. Направете кладенче.
В удобен контейнер, маята се разтваря и захарта в топла вода, изсипва се в кладенчето.
Започвайки от центъра, размесвайте тестото с ръце или с лъжица, като постепенно хващате брашното от ръбовете. В процеса се добавят две супени лъжици зехтин на порции.
За 5 минути, омесете тестото с ръцете си на масата, така че да стане гладко и еластично.
Разточете тестото.
Почистете стените и дъното на съда с тънък слой зехтин, след това поставете тестото, навийте го и го покрийте с кухненска кърпа или фолио. Тестото се оставя на стайна температура за половин час. Тестото трябва приблизително да се удвои.
Разделете тестото на 2 равни части, разточете всеки слой, сложете пълнежа отгоре.
Изберете пълнежа както ви хареса. Вземете домат или майонеза като сос и намажете. Нарежете колбас на много тънки филийки или кубчета. Твърдото сирене или кашкавал се рендосва. Добавете любимите си подправки, пресни билки: копър, магданоз или босилек.
РЕДАКЦИОНЕН СЪВЕТ
Тестото става за пица, пайове, палачинки, кнедли. Сега няма да ви се налага да ровите в интернет или да преглеждате списания за готвене в търсене на прилична рецепта!
Тази рецепта със сигурност ще ви помогне в момента, в който искате да ядете топла пица, и ще бъде твърде мързеливо да отидете за него в пицария или супермаркет. При спазване на горепосочените пропорции и броя на продуктите получавате меко, тънко и еластично тесто. Завършете го с абсолютно всяка плънка и ще получите вкусна и ароматна пица на вашата маса.
Споделете рецептата с приятелите си в социалните мрежи!
Be the first to comment on "Тънко, по-тънко тесто с мая за най-вкусната пица от италианската ми свекърва. В техния край всички така ги правят!"