У нас няма Нова година без баклава! Правя я с 2 пакета кори и много орехи – както си трябва! Става бижу:

У нас няма Нова година без баклава! Правя я с 2 пакета кори и много орехи - както си трябва! Става бижу:

Всички сме чували, че баклавата е най-добре да се сервира на следващия ден, но това се случва рядко, защото е толкова изкусителна, че всеки иска да я опита веднага.

У дома почти половината се изяжда същия ден, така че ако успея да скрия няколко парченца, може да остане и за следващия ден. От години правя баклавата по тази богата рецепта, наследена от баба и мама – те винаги слагаха по 2 пакета кори и много орехи, за да „се усещат“.

Е, аз също не пестя материал и резултатът винаги е вълшебен! Ето какво ви трябва за моята Домашна баклава с 2 пакета кори :

Домашна баклава с 2 пакета кори

Продукти:

  • 1 кг орехи (500 г нарязани, 500 г блендирани или ситно смлени ядки)
  • 1 кг домашно приготвени тънки кори за баклава (пресни) – аз ползвам 2 пакета от най-тънките
  • 1,2 кг кристална захар
  • 250 г масло
  • сок от 1 лайм
  • 1 литър + 250 мл вода

Приготвяне: 

В по-дълбока купа се смесват нарязаните и ситно смлени орехи, след което от общото количество захар се отнемат пет супени лъжици и се добавят към орехите. Разбъркайте още веднъж, за да се разпредели захарта и плънката е готова. След това пригответе две тенджери, една по-голяма и една по-малка.

продукти баклава

В по-малката тенджера сложете 12 супени лъжици захар и добавете 250 мл вода, а в по-голямата сипете цялата останала захар и добавете един литър вода. Сложете голямата тенджера на огъня и от момента на кипене я варете 15 минути, докато захарта се разтвори напълно и сиропът леко се сгъсти.

орехи със захар

сироп баклава

Изпечената баклава се залива с този сироп от голямата тенджера. След 15 мин. варене на умерена температура се гребва от сиропа с лъжица и се слага по една капка в поднос да изстине бързо, след което се притиска с два пръста и се проверява дали лепне. Трябва да е средно лепкаво. Щом сиропът се свари добре, изключете котлона и го оставете да изстине.

проверка захарен сироп

сироп за баклава

В горещия сироп веднага добавете прясно изцеден сок от един лимон и разбъркайте. След това поставете по-малката тенджера на огъня и оставете да заври, като разбърквате от време на време. От момента, в който заври, този втори, по-малък като количество, сироп ври 5 минути, така че го проверете, както сте направили при първия. Този трябва да е по-гъст и по-лепкав от първия. Оставете настрана да изстине.

Разтопете маслото на слаб огън. Разтворете корите за баклава върху работен плот и ги сплескайте/нарежете според размера на тавата. Отделете 7 кори, които ще сложите отдолу и 5 кори, които ще сложите отгоре. Между тях се нареждат останалите кори.

кори за баклава

Намажете тавата с разтопеното масло. След това се слага първата кора, после втората, след което се напръсква с малко масло. Повторете процеса с третата, четвъртата и петата кора. Залива се с масло, след което се нареждат последните две кори. Седмата кора не мажете с масло, а я поръсете обилно с ядковата смес.

баклава с орехи

След това се слага една кора, малко масло, втора и трета кора, масло, след това две кори без масло. Отново се поръсва обилно с ядковата смес. Тази процедура се повтаря до края, до изчерпване на целия материал.

баклава с масло

Накрая се слага една кора, малко масло, втора кора, малко масло, трета кора, малко масло и последните две кори. Нарежете баклавата на ромбове или както искате. Баклавата се залива с останалото масло.

През това време загрейте фурната на 150 градуса. Сложете да се пече (по-точно да изсъхне) за около час, докато добие златистожълт цвят. След това залейте горещата баклава със студения сироп (първия) и оставете да изстине. След като изстине баклавата се залива с втория по-плътен сироп.

богата баклава

домашна баклава сироп

Твоят коментар

Be the first to comment on "У нас няма Нова година без баклава! Правя я с 2 пакета кори и много орехи – както си трябва! Става бижу:"

Какво мислите?